Les om de 7 intelligenser🍒 Kay Ellingsen

1. SprÄklig intelligens. Dette er evnen til Ä lese, skrive og kommunisere med ord. Denne intelligensen er typisk hÞyt utviklet hos forfattere, poeter, talere, politiske ledere, journalister mv. Gode historiske eksempler kan vÊre Shakespeare og Churchill. Hos mennesker med godt utviklet sprÄklig intelligens er selvsnakking vanlig. Den sprÄklige intelligensen kan deles i fire underdeler:

– Fonologi, som er ordspill og rytme i sprĂ„ket
– Syntaks, som omhandler struktur og oppbygning av sprĂ„ket
 Semantikk, som berĂžrer betydning og innhold i sprĂ„ket
– Pragmatikk, som er den daglige bruken av sprĂ„ket

Typiske kjennetegn ved mennesker med hÞy sprÄklig intelligens er at de liker Ä lytte/ lese/ skrive, de har evne til Ä argumentere, er systematiske ordensmennesker, staver uten vansker, og har en god hukommelse for detaljer.

2. Logisk/ matematisk intelligens. Dette er evnen til Ä tenke logisk og regne. Denne intelligensen finner vi typisk hos matematikere, vitenskapsfolk, ingeniÞrer, Þkonomer, advokater, revisorer mv. Einstein er et godt eksempel pÄ en person med hÞyt utviklet matematisk intelligens.

Logisk/ matematisk intelligens blir sterkt vektlagt i skoleverket og vÄrt samfunn rent generelt. Logisk/ matematisk intelligens danner sammen med sprÄklig intelligens grunnlaget for de tradisjonelle IQ-testene. Her dreier det seg ofte om riktig svar, men riktig svar gir ogsÄ lite rom for videre vurdering, tenkning og kreativitet.

Typiske kjennetegn ved mennesker som har hĂžy logisk/ matematisk intelligens er at de liker abstrakt tenkning, liker Ă„ vĂŠre nĂžyaktig og ha orden, liker Ă„ regne og bruke logiske strukturer, foretrekker Ă„ ta lineĂŠre notater og liker problemlĂžsning.

3. Visuell – spatial intelligens. Dette er vĂ„r visuelle sansekanal, dvs. de sanseinntrykkene vi tar inn gjennom Ăžynene vĂ„re. Personer med visuell sansepreferanse har ofte dette hĂžyt utviklet. Denne intelligensen er egentlig todelt:

Visuell uttrykksform som kommer til syne i maling, fotografering, skulpturering mv.

– Rom- og 3D-fĂžlelse som er noe f.eks. navigatĂžrer, orienteringslĂžpere, jagerpiloter i luftkamp benytter i stor grad.

Visuell – spatial intelligens preges av sanseskarphet for Ă„ se detaljer via synsinntrykket, samtidig som evnen til Ă„ se rom og avstand er godt utviklet. Noen vil raskt orientere seg i en fremmed by og finne frem til ukjente steder. Andre leser kart hurtig samme om det snus pĂ„ hodet eller ei. Dette er eksempler pĂ„ visuell – spatial intelligens. Samenes evne til Ă„ se stĂžrrelsen pĂ„ reinsdyret ut fra reinsdyrsporet er et annet eksempel.

Typiske faggrupper med hĂžy visuell – spatial intelligens kan vĂŠre malere, arkitekter, sjakkspillere, innfĂždte stillehavsseilere som navigerte etter stjernene mv. Et godt eksempel pĂ„ en historisk person med denne type intelligens er Picasso.

Typiske kjennetegn ved mennesker som har hĂžy visuell – spatial intelligens er at de tenker i bilder og lager seg mentale forestillinger, bruker et billedlig sprĂ„k, husker i bilder, har god fargesans og leser kart og diagrammer uten problemer.

4. Musikalsk intelligens. Denne intelligensen er knyttet til hÞrselen, vÄr auditive sansekanal. Musikalsk intelligens er evnen til auditiv sanseskarphet. Det vil si Ä kunne synge, spille, komponere og ha et godt gehÞr for musikk. Denne intelligensen er godt utviklet hos komponister, dirigenter, musikere mv. Vi finner den ogsÄ godt utviklet i kulturer som mangler skriftsprÄk, hvor overlevering av viten skjer via rim og regler som understÞttes av musikk.

Et eksempel pÄ en person med hÞy musikalsk intelligens er Mozart. Musikalsk intelligens er noe mange mennesker sier de ikke har. Dette er ikke riktig. De har bare ikke Þvd opp denne intelligensen slik at den har blitt (bevisst?) forsÞmt.

Typiske kjennetegn for mennesker med hĂžy musikalsk intelligens er at de er fĂžlsomme overfor tonehĂžyde, rytme, klangfarge, emosjonelt uttrykk i musikken og musikkens oppbygning.

5. Kroppslig/ kinestetisk intelligens. Dette er evnen til kroppsbeherskelse og bruk av egen kropp og hender. Typiske eksempler pĂ„ dette er idrettsfolk, dansere, skuespillere, hĂ„ndverkere mv. NĂ„r fotballspillere driver artisteri med «verdens mest fĂžlsomme ben» og turnere gjĂžr stadig nye «umulige» ting er vi vitne til velutviklet kroppslig – kinestetisk intelligens opparbeidet gjennom et langt liv med trening og atter trening. Denne intelligensen er tradisjonelt underutviklet hos de fleste av oss, og ofte nedvurdert i dagens moderne samfunn.

Typiske kjennetegn ved mennesker som har hÞy kroppslig/ kinestetisk intelligens er at de har meget god kroppskontroll, har gode reflekser, kontroll over ting, lÊrer best ved Ä rÞre pÄ seg, husker best det som gjÞres, liker fysisk sport, er dyktige pÄ hÄndverk, liker Ä bruke hendene, fingrer med ting mens de lytter, og liker Ä ta pÄ ting.

6. Sosial intelligens. Dette er kort og godt evnen til Ă„ omgĂ„s andre mennesker. Visste du at 90% av all kommunikasjon mellom mennesker er ikke-verbal, og at et menneske kan sende ut 700 000 fysiske tegn med kroppen sin? Mennesker med hĂžy sosial intelligens har evnen til Ă„ fornemme nyanser og oppfatte slike signaler fra andre mennesker. De har en egen evne til Ă„ lese «andre. Ut av denne intelligensen springer ogsĂ„ det Ă„ vĂŠre sosial og kunne kunsten Ă„ omgĂ„s andre.

Den tradisjonelle selgertypen, karismatiske ledere, dyktige diplomater og kort og godt «folk som folk liker» er eksempler pĂ„ dette. Mor Theresa er en personifisering av en person med hĂžy sosial intelligens.

Typiske kjennetegn ved mennesker som har hÞy sosial intelligens er at de er gode forhandlere, forstÄr andres situasjon, har lett for Ä omgÄs andre, forstÄr andres intensjoner, liker Ä vÊre sammen med andre, har mange venner, kommuniserer godt, og liker samarbeide og arbeide i grupper.

7. Selvinnsikt – intuitiv intelligens. Dette er evnen til Ă„ ha adgang til sin egen indre bane med fĂžlelser, verdier og intuisjon. Det Ă„ ha innsikt i seg selv og kjenne seg selv er en meget viktig egenskap, men den krever at det settes av tid til egenrefleksjon og tid til seg selv. Du mĂ„ fĂ„ klarhet pĂ„ din indre bane og ha en selvforstĂ„else: «Hvem er jeg?». (Evnen til Ă„ nĂ„ sitt indre).

«Vise» eldre mennesker, filosofer, rĂ„dgivere, guruer, forfattere mv. er ofte mennesker med hĂžy grad av selvinnsikt. Filosofen Platon er et godt historisk eksempel.

Typiske kjennetegn ved mennesker som har hĂžy selvinnsikt – intuitiv intelligens er at de har stor selvinnsikt, er fĂžlsomme overfor egne verdier, er meget bevisste pĂ„ egne fĂžlelser, er selvmotiverte, klar over egne sterke og svake sider, og har en velutviklet selvfĂžlelse. Ofte er det personer som Ăžnsker Ă„ skille seg ut fra mengden. VisjonĂŠr intelligens knyttes ofte til dette.

Gardner er Ă„pen for at det kan finnes flere intelligenser enn de 7 man har funnet frem til hittil. Forskningsarbeidet gĂ„r videre, og det er spesielt tre omrĂ„der som benevnes som nye mulige intelligenser: Intuisjon, telepati og evnen til Ă„ sortere – forenkle og sammenfatte. Disse er imidlertid enda ikke beskrevet ved hjelp av vitenskapelige metoder.

Kay Ellingsen 91 000 744 kay.elling@gmail.com

SalesLearning.no

Next1.no

Om kayelling

Jeg har vĂŠrt sĂ„ heldig Ă„ kunne omstilt og utviklet en kundemasse pĂ„ 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er ogsĂ„ medlem hos Dansk Hypnose FĂŠlles Forbund. Forfatter av fagbĂžker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktĂžykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 Ă„rig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 Ă„r. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til Ă„ anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rĂ„dgiver/terapeut og coach med “laserfokus” pĂ„ headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 Ă„rs erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i nĂŠringslivet og er spesialist pĂ„ adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater pĂ„ salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for Ă„ kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bĂžker er blitt godkjent fra HĂžgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er ogsĂ„ vĂŠrt inne som faglĂŠrer pĂ„ MarkedshĂžgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er ogsĂ„ nĂ„ blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM Bestselgerskolen.no fra Nordic Business Academy blir lansert som den fĂžrste fagskole/nettskole med digitale lĂŠrere med hĂžy faglig kunnskap og bransje erfaring.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk pÄ et ikon for Ä logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s