Legevitenskapens far, Hippokrates, utformet den første kjente personlighets teorien omkring 400 før Kristus.

Den ekstroverte tenkeren

Mennesker som er opptatt av de objektive verdiene i samfunnet. Ofte undertrykker de sine følelsesmessige sider, noe som gjør at andre oppfatter dem som upersonlige, kalde og arrogante. Ofte er de autoritære, forfengelige og uimottakelig for kritikk. Siden følelsene mangler, er det vanskelig å påvirke dem via emosjonell reklame.

Den introverte tenkeren

Prototypen på slike personligheter er filosofer og eksistensielle psykologer. I ekstreme tilfeller har deres tanker bare vage tilknytninger til virkeligheten. De fortrenger sine følelser, og kan virke fjerne og uten følelser, fordi de ikke er interessert i andre mennesker. De er innadvendte i sin tenkning og vil være i fred med sine tanker og ideer. De er ikke interessert i å vinne aksept for ideene sine, men er mer opptatt av å ha noen få trofaste disipler av samme type. Ofte er de steile, arrogante, utilnærmelige, kjølige og reserverte, noe som gjør dem lite påvirkelig for reklame.

Det ekstroverte følelsesmennesket

Disse menneskene lar følelsene dominere tankene sine, noe som gjør dem lett påvirkelig for reklame. Siden deres følelser skifter med situasjon og hvilke mennesker de kommuniserer med, oppfattes de ofte som lunefulle. Følelsene deres er kontroversielle, og de følger villig enhver trend eller mote. Dessuten knytter de sterke emosjonelle bånd til andre mennesker, men disse båndene er ikke stabile – de kan like gjerne vendes til hat.

Det introverte følelsesmennesket

I motsetning til de ekstroverte, som stiller sine følelser til skue for andre, holder de introverte følelsesmenneskene tilbake sine følelser. De har depressive tendenser og er ofte både utilnærmelige og likegyldige. Enkelte av dem kan virke harmoniske, rolige og fornøyde, men i virkeligheten har de intense og dype følelser som kan få et “orkanisk” utbrudd. Gruppen er i følge Sætrang & Blindheim lett å påvirke med emosjonelt ladet reklame.

Den ekstroverte sanseren

Disse typene er interessert i å samle fakta om sine omgivelser, men målet er ikke å skaffe seg en dyp forståelse av fenomenet. De er i utgangspunktet interessert i skaffe seg“breddeinformasjon”. De virker realistiske, praktiske og nøkterne, men kan samtidig være sensuell, fornøyelsessyk og spenningssøkene. Følelsene er overflatiske. Siden de primært er ute etter spenning og sanseopplevelser, lever de materielt enkelt. Selv om de kan fremstå som grensesprengende, er de først og fremst konform.

Den introverte sanseren

I stede for å orientere seg mot ytre objekter, fordyper de seg i sine indre sansinger og de betrakter omgivelsene sine som trivielle og uinteressante i forhold til sin egen indre verden. De er kunstneristiske og andre betrakter dem ofte som rolige, beherskende og passive. I sine disposisjoner og kjøpsadferd er de i følge Sætrang og Blindheim utpreget “indrestyrte”.

Det ekstroverte intuitive mennesket

Disse typene er ofte flyktige, ustabile og de søker hele tiden nye situasjoner for å oppdage nye muligheter i den ytre verden som de kan erobre. De utviser en begrenset tankefunksjon og kan derfor ikke forfølge sine mål særlig lenge, da de fort mister interessen. De er grensesprengende, men mangler også interesse for andres tanker og følelser. I sin Kjøpsatferd er de ekstremt ytrestyrte og de tar raskt i bruk nye produkter.

Det introverte intuitive mennesket

Kunstneren, drømmerne, profetene, guruer og visjonærer. De blir betraktet som en gåte av sine omgivelser, men de mangler forbindelser med virkeligheten og alminnelige konversasjonsformer. De er egoorienterte og flinke til å bygge videre på det andre har utviklet. Andre opplever dem som beskjedne og usikre. De har ofte kontakt med mange mennesker, men har ingen nære venner. Dessuten er de sterkt dominert av hedonismen (lystprinsippet). I fl.g. Sætrang og Blindheim (1991) dominerer drifts spenningen deres liv, typen er derfor lett å påvirke.

Ps. De fleste er «ambivert»

Kay Ellingsen🍒

KayEllingsen.no

91 000 744

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM Bestselgerskolen.no fra Nordic Business Academy blir lansert som den første fagskole/nettskole med digitale lærere med høy faglig kunnskap og bransje erfaring.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s