Sosialpsykologi, den del av psykologien som omhandler det sosiale samspillet mellom mennesker og hvordan det formes av verdier, holdninger, sosiale systemer og den aktuelle situasjon.
Holdninger og holdningsendring er et sentralt tema innenfor sosialpsykologien. Holdninger er tanker, følelser og typisk atferd man har i relasjon til bestemte objekter, personer eller situasjoner.
Fordi holdningsendring ofte er blitt sett som en nøkkel til å oppnå atferdsendring, er det utført svært mye forskning for å kartlegge mekanismene i hvordan holdninger endres.
- Holdninger
- Holdningsendring
- Holdninger og atferd
Dagens sosialpsykologi
Moderne sosialpsykologi omfatter et bredt spekter av temaer:
1) Sosial kognisjon dreier seg om på hvilken måte vi i vår tenkning organiserer og gir mening til våre sosiale omgivelser. Viktige temaer er hvordan vi danner oppfatninger om andre mennesker (inntrykksdannelse), hvordan vi forklarer atferd, hvilke konsekvenser vår innstilling overfor andre har og hvordan organiserer vår forståelse av våre sosiale omgivelser.
Sosial kognisjon omhandler også hvordan vi forstår oss selv og våre egne handlinger og reaksjoner.
2) Sosial påvirkning og interaksjon er et annet omfattende forskningsområde. Hvorfor vi gjør som andre, hvorfor vi adlyder ordre og etterkommer andres ønsker.
3) Studiet av holdninger og særlig av holdningsendring, er viet stor interesse, ikke minst fordi kunnskap om holdningsendring antas å kunne bidra til å redusere uønsket atferd (for eksempel røyking) og fremme ønsket atferd (for eksempel ansvarlig trafikkatferd).
4) Positiv eller negativ innstilling (sympati, hjelpsomhet, fordommer, diskriminering, aggresjon) overfor andre, enkeltmennesker eller grupper, er også viktig forskningstema innenfor moderne sosialpsykologi.
5) Kunnskap om atferd og beslutninger i grupper, så som gruppepolarisering, sosial loffing, sosial fasilitering, og tilskuereffekten utgjør viktige bidrag innenfor moderne sosialpsykologi.
Kay Ellingsen🍒
Sjekk inn på: Next1.no