Oppgaveorientert eller relasjonsledelse?

image

De første teoriene omkring autoritær og demokratisk lederstil beskrev derimot ikke selve lederatferden. (Det vil si hvilke atferdsmønstre som kjennetegnet ledere som benyttet de ulike stilene). Dette løste man imidlertid ved å definere autoritær ledelse som oppgaveatferd og demokratisk ledelse som relasjonell atferd.

Definisjonen på oppgaveatferd:

”Oppgaveatferd er når lederen konsentrerer seg om å forklare pliktene og ansvarsområdene for ett individ eller en gruppe. Det handler om å fortelle folk hva de skal gjøre, hvordan de skal gjøre det, når de skal gjøre det, hvor de skal gjøre det og hvem som skal gjøre det”.

Ett godt eksempel på dette er oppkjøringen til førerkortet, og våre første møter med kjørelæreren. Han forklarer oss viktige ting med bilen, hvordan vi bør kjøre, hva vi skal trene på, hvor vi skal kjøre og rollefordelingen mellom lærer og elev. Svært få av oss begynner å opponere over disse styrende beskjedene. Vi ser på det som den naturligste ting i verden at sjåførlæreren er sjefen som bestemmer hva vi skal gjøre. Sier han sving inn til siden, så svinger vi inn til siden uten å spørre hvorfor. Etter at timen er over gir han deg klare tilbakemeldinger på hvordan du utførte ”arbeidet” og hva du må ”trene” på til neste kjøretime.

De fleste kjørelærere gir disse styrende instruksene på en måte som verken oppfattes som ubehagelige eller provoserende. De er opptatt av å gjøre jobben sin på en best mulig måte og sikre tryggheten for dere begge når dere er ute i trafikken.

Som oftest opptrer kjørelæreren vennlig og hyggelig overfor deg, men han er opptatt av å få oppgaven utført:
Å lose en uerfaren fører og seg selv trygt gjennom trafikken samtidig som man hele tiden skaper læringssituasjoner. Oppgaveatferden preges av enveiskommunikasjon fra leder til medarbeider. Sjåførlæreren ber ikke om dine meninger for hvordan kjøretimen skal gjennomføres. Han forteller deg hva du skal gjøre og forventer at du gjør dette uten å stille spørsmål ved hans valg.

Relasjonell atferd defineres slik:

”Relasjonell atferd er når lederen konsentrerer seg om toveis eller flerveis kommunikasjon (hvis det dreier seg om flere enn en person). Dette er lyttende, oppmuntrende og avklarende atferd for å støtte og involvere medarbeideren”.

 

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s