Provisjonssalg – En studie i hvordan det IKKE bør gjøres

Jeg får stadig forespørsler om jeg kan få tak i gode selgere, og svaret jeg gir er at de fleste selgerne i mitt personlige nettverk er svært dyktige og leverer langt over forventet av sitt budsjett.

Men til dere «alle» som spør meg om det. Jeg ønsker ikke å ha oppdrag hvor selger kun skal ha provisjon.

Mange selger blir lurt når de tar en jobb og blir lovet høy inntekt med provisjon presentert i intervjuet.

JÆVLIG SYND DA, AT DET NESTEN IKKE ER NOEN AV SELGERNE SOM ER I BEDRIFTEN I DAG IKKE HAR OPPLEVD NOE SÆRLIG PROVISJON. (Beklager språket) Mange selgere forteller meg at de ikke skjønner lønnssystemet de har.

Mange ledere mener at selgere som ikke tør å gå på provisjon ikke sultne nok eller?? Det finnes noen måneder hvor man har mye salg og noen måneder som er dårlige. Husholdningskostnadene blir ikke borte.

Vil gjerne at du tar deg tid til å lese nedenstående godt skrevet av agenturer.no

Vi fikk flere nyttige tilbakemeldinger fra profesjonelle agenter (SELGERE KALT AGENTEN).

Produktene var gode, men likevel var (muligens «er») ikke agentsatsingen deres noe suksess.

Den tidligere agenten nevner følgende punkt som årsaken til det.

 • Provisjon til agent var følgende modell: ((Veiledende utsalgspris eks. mva.) – Selvkost (satt til 50 prosent – ut av løse luften) – rabatt til kunde)) * 30 % = Provisjon til agent. Modellen var for så vidt oversiktlig, men provisjonen ble for lav. Selskapet hadde nesten 6-gangen i marginer på sine produkter så muligheten til å gi agenter en noe høyere provisjon var absolutt tilstede.
 • Samme provisjon på etablerte og nye kunder
 • Prisene til kunder var sjeldent konkurranse dyktig, vi måtte spille på kvalitet og service/oppfølging (som var på agentens kappe)
 • Budsjett ble bare diktert uten å diskutere forutsetninger og markedsituasjon.
 • Jeg tok agenturet ut fra at det var en etablert kundemasse som basis i bunn, det var feil, måtte opparbeide fra null.
 • Veldig dårlig informasjon om kundebetingelser og produkt.
 • Fikk ikke lov å ha andre agenturer, jeg hadde et «sovende konsept» på si.
 • Måtte stille egen bil, kjørte opp mot 40 000 km i året. «Brukte opp» en bil på 2-3 år.
 • Ingen salgshjelp, lite opplæring/sambesøk, ingen messedeltagelse, ikke noe sentralt arbeid/salgshjelp mot kjeder, messedeltagelse, store landsdekkende kunder, offentlige anbud, etc. fordi vi var altfor dyre, ingen vilje til å differensiere priser.
 • Produktene var typiske kvantums-anbudsprodukter, men vilje til «riktig» prising ut i fra kundetype var ikke tilstede.
 • Ingen tabbe-forsikringsordning ved uhell hos kunder, og det kunne skje
 • Derfor ble det kun arbeid mot små og mellomstore bedrifter (med stor konkurranse fra andre rimeligere leverandører) med mange ubetalte kundebesøk på nye potensielle kunder og oppfølging/reklamasjons besøk på etablerte.
 • Uklarhet / manglende innsyn ved direktekjøp. Ved kunders direktekjøp fra lager, var aldri trygg på om man ble lurt
 • Vi fikk ikke lov til å ha privat e-post på visittkort og ikke navn og hvor vi holdt til i landet på nettsidene, (pga. kontrollfreak-tankegang og stor gjennomtrekk av agenter)
 • Ingen kollega-dialog og vi visste nesten aldri hvem som var agenter og hvem som hadde sluttet. Det var alle spente på, da vi ble invitert på julebord, som var hyggelig, det skal være sagt.
 • Meget vanskelig/umulig å opparbeide et levelig utkomme. Jeg var der i tre år og var den som desidert hadde lengst fartstid. (stor gjennomtrekk av agenter)

Med høyere matpriser, renter og strøm så tror jeg folk vil vurdere å bytte jobb grunnet høyere lønn og ikke for å få «nye utfordringer» som alle sier.

Lykke til med et motiverende resultat lønnssystem💥

Kay Ellingsen Fagansvarlig salg og Lederutvikler – fagbokforfatter og Headhunter.

📞91 000 744

kay@next1.no

 

 

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM Bestselgerskolen.no fra Nordic Business Academy blir lansert som den første fagskole/nettskole med digitale lærere med høy faglig kunnskap og bransje erfaring.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s