Speilnevronene kan forklare speiling- Vi kan takke en apekatt for oppdagelsen

imagesBO9A9FYT

HVA – Speilnevroner er nerveceller som er aktive både når du selv gjør en bevegelse og som er aktive når du ser andre gjøre den samme bevegelsen.

HVEM Vi kan takke en apekatt for oppdagelsen.
En sommerdag på begynnelsen av 1990-tallet skjer det noe underlig i professor Giacomo Rizzolattis laboratorium. En Makak-ape brukes til å finne ut hvilke områder av hjernen som er aktive når apen beveger seg. Den har tynne elektroder skjøvet inn i hjernen slik at elektrisk aktivitet kan registreres. Elektrodene er koblet til en høyttaler slik at det spraker hver gang nervecellene er aktive. Denne dagen ser apen at en av assistentene i laboratoriet spiser is. Samtidig spraker det i høytaleren. De samme nervecellene som var aktive når apen førte en godbit til egen munn, fyrer også når apen ser at laboratorieassistenten fører isen til munnen. Dette fører til en banebrytende artikkel i det nevro-vitenskapelige forskningstidsskriftet Brain i 1995 hvor betegnelsen speilnevron for første gang ble brukt offentlig.

HVORDAN – Speilnevronene har gitt oss en ny vitenskapelig forståelse av kommunikasjonen mellom mennesker. Teorien går ut på at disse nervecellene speiler andre menneskers handlinger og hjelper oss til å gjenkjenne følelsene som ligger bak dem. Senere forskning har vist at det også finnes systemer av speilnevroner som reagerer ikke bare på synsinntrykk, men også på lyd og muligens på andre sanseorganer. Dette vil i så fall kunne forklare hvorfor vi ved å bevege oss som de vi snakker med, lettere forstår hvordan den andre har det og at samtalepartneren opplever en tilstand av tillit og dypere forståelse.

I så fall setter speilnevronene oss i stand til å kommunisere sosialt. Vi observerer subtile bevegelser i for eksempel ansiktsuttrykk eller kroppsholdning. Det er ikke nødvendig å gjenta ansiktsuttrykket for at speilnevronene skal bli aktive, men kanskje vil speilende muskelbevegelser forsterke den elektriske aktiviteten i speilnevronene slik at vi lettere oppfatter signalene? Speilingssystemet aktiviseres raskt. I løpet av et tidels sekund er prosessen gjennomført.

Det forklarer hvorfor det første øyeblikket i et møte er så viktig.

De elektriske signalene i speilsystemet sendes også til det limbiske systemet som steller
med følelser. Det er viktig for dannelsen av emosjoner og vår opplevelse av følelser, for eksempel analyserer det ansikts-uttrykk og gjenkjenner hvilke følelser som ville skapt det. Deretter stiger denne følelsen opp til vår bevissthet og vi opplever en gjenspeiling av
den følelsen som skapte ansiktsuttrykket.

Skal denne prosessen være effektiv, forutsettes det at både sender og mottaker er sosialt kompetente. De har ”sosiale antenner”, dvs. at de har empati eller rimelig høy emosjonell kompetanse. Siden prosessen går så raskt, er dette en ubevisst og automatisk sosial kompetanse.

Nordic Business Academy
Kay Ellingsen – +47 917 21000
Fagansvarlig -kursinstruktør
forfatter og foredragsholder

img_1169-s600x600

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM Bestselgerskolen.no fra Nordic Business Academy blir lansert som den første fagskole/nettskole med digitale lærere med høy faglig kunnskap og bransje erfaring.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s