Hva er en gruppe?

image

Samfunnet er satt sammen av grupper, og vi er alle medlemmer av forskjellige grupper. Men hva er egentlig en gruppe? Slår man opp i en ordbok kommer dette opp:
Et antall mennesker eller ting som er lokalisert i nærheten av hverandre eller er ansett eller klassifisert sammen.
Et antall mennesker som arbeider sammen eller deler visse syn

Sosialpsykologen Muzafer Sherif utarbeidet den beste definisjonen på en gruppe:

  1. Medlemmene har ett eller flere felles motiver eller mål som blir bestemt av den retningen gruppen beveger seg i.
  2. Medlemmene utvikler et sett normer som klargjør grensene for hvilke gjensidige forhold som kan bli etablert, og hvilken aktivitet som blir utført i gruppen.
  3. Hvis samspillet fortsetter, blir det stabilisert et sett av roller, og gruppen skiller seg stadig mer ut fra andre grupper på grunn av felles kjennetegn.
  4. Et nettverk av gjensidig tiltrekning blir utviklet på basis av om medlemmene liker hverandre eller ikke.Primær- og sekundærgrupper
    Primærgruppene er de som er nærmest oss. Dette er de grunnleggende gruppene i samfunnet. Familie og venner er veldig gode eksempler på primærgrupper.
  5. Gruppen kan ikke være større enn at alle medlemmene kjenner hverandre og har ansikt-til-ansikt relasjoner. De har også et vidt spekter av felles interesser. Vanligvis varer disse gruppene over lengre tid, og medlemmene blir følelsesmessig knyttet til hverandre.
  6. De får en følelse av trygghet og nærhet i disse gruppene.image
  7. Sekundærgrupper er på mange måter det omvendte av primærgrupper. Her er ikke forholdet mellom individene så nære, men de er heller bygd opp rundt noen felles interesser. Man får også en følelse av fellesskap til disse gruppene og medlemmene møtes regelmessig. Det kan for eksempel være kollegaer eller elevene i en klasse.
  8. Vi trenger sekundærgruppene for å få et mer beder sosialt nettverk som dekker flere behov. Primærgruppene er som oftest betydningsfulle når det kommer til å danne de sosiale egenskapene våre, men sekundærgruppene er avgjørende for hvordan vi forstår oss selv. Gruppene forandrer seg i løpet av livet. I en skoleklasse (sekundærgruppe) kan det danne seg en eller flere primærgrupper og det oppstår tettere vennskap mellom noen av medlemmene.

image

Primær- og sekundærgrupper
Primærgruppene er de som er nærmest oss. Dette er de grunnleggende gruppene i samfunnet. Familie og venner er veldig gode eksempler på primærgrupper. Gruppen kan ikke være større enn at alle medlemmene kjenner hverandre og har ansikt-til-ansikt relasjoner. De har også et vidt spekter av felles interesser. Vanligvis varer disse gruppene over lengre tid, og medlemmene blir følelsesmessig knyttet til hverandre. De får en følelse av trygghet og nærhet i disse gruppene.
Sekundærgrupper er på mange måter det omvendte av primærgrupper. Her er ikke forholdet mellom individene så nære, men de er heller bygd opp rundt noen felles interesser. Man får også en følelse av fellesskap til disse gruppene og medlemmene møtes regelmessig. Det kan for eksempel være kollegaer eller elevene i en klasse. Vi trenger sekundærgruppene for å få et mer beder sosialt nettverk som dekker flere behov.

Primærgruppene er som oftest betydningsfulle når det kommer til å danne de sosiale egenskapene våre, men sekundærgruppene er avgjørende for hvordan vi forstår oss selv. Gruppene forandrer seg i løpet av livet. I en skoleklasse (sekundærgruppe) kan det danne seg en eller flere primærgrupper og det oppstår tettere vennskap mellom noen av medlemmene.
Formelle og uformelle grupper

image

En annen gruppeinndeling er formelle og uformelle grupper. De formelle og uformelle gruppene blir bestemt av hvor organisert en gruppe er. En formell gruppe blir dannet bevisst for å løse bestemte oppgaver. Dette kan for eksempel være besetningen på et fly. De skal samarbeide for først og fremst å få passasjerene trygt opp i lufta og ned igjen.

Men de skal også samarbeide for at passasjerene skal komme komfortabelt gjennom reisen. Medlemmene i gruppen har sjelden et veldig personlig forhold til hverandre, men det kan forandre seg over tid. Gruppen har ofte en formelt valgt leder og også de andre medlemmenes grunnleggende oppgaver er ofte detaljert beskrevet. Kapteinen skal styre flyet og flyvertinnene skal sørge for komforten og sikkerheten til passasjerene.
I motsetning til de formelle gruppene har vi de uformelle gruppene. Disse blir gjerne dannet spontant, dette gjerne på grunn av felles interesser og tiltrekning. Gruppen er preget av fellesskap. Et eksempel på en uformell gruppe kan være en vennegjeng. I denne gruppen vil det finnes uformelle ledere, og andre medlemmer har også hver sin rolle.

image

Disse gruppetypene henger ofte sammen. Ofte vil individer fra større og formelle grupper, danne mindre og uformelle undergrupper. I disse gruppene er det som sagt roller. Hvert medlem søker etter å finne sin rolle gruppen ettersom hva som passer medlemmets personlighet. I de formelle gruppene er det ikke alltid medlemmet finner seg en rolle som passer personligheten. Da er det nødvendig å finne denne rollen i en uformell undergruppe for å skape trivsel.

Medlemsgrupper og referansegrupper
En medlemsgruppe er en gruppe man er medlem av, som for eksempel et idrettslag. En referansegruppe er en gruppe mennesker vi har som forbilder eller som vi kan sammenligne oss med. Fra disse henter vi våre ideer og holdninger. Ofte vil en del av gruppene vi er medlemmer av fra før, også være en referansegruppe.

Fra disse gruppene får vi vår identitet og selvforståelse. Vi er veldig opptatt av å få positive tilbakemeldinger fra medlemmene i gruppa. Det er ikke alltid man er medlem av gruppen heller. Det kan være et spesielt sosialt miljø som man vet man aldri kommer til å slippe inn i. Man kan likevel bli veldig inspirert av gruppen. Man kan kle seg likt som dem, prøve å oppføre seg som dem eller kanskje ha de samme synspunktene.

Vi gjør også oss selv veldig sårbare hvis vi ikke får positiv respons fra referansegruppen. En annen type referansegruppe er en gruppe som er en gruppe med høyere sosial status enn deg. Man ønsker kanskje å komme opp på deres nivå eller?

image

image

Hilsen fra Kay Ellingsen +47 917 21000 Kay.elling@gmail.com

image

 

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM Bestselgerskolen.no fra Nordic Business Academy blir lansert som den første fagskole/nettskole med digitale lærere med høy faglig kunnskap og bransje erfaring.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s