Har du fotografisk hukommelse?

image
Svært få mennesker har det.

De færreste husker en samtale ordrett. De fleste vil huske de viktigste temaene. Vår hjerne er slik skrudd sammen at den husker det den vil huske, dvs. at den foretar en seleksjon av hva den putter i arkivet. Det er egentlig enda verre: Vi selekterer alle sanseinntrykk:
Hva vi ser, hva vi hører, hva vi lukter.
Vi gjør en seleksjon av hva vi oppfatter.
På hvilket grunnlag gjør vi det? Jo, på
grunnlag av tidligere erfaringer og fremtidige
forventninger.

Hjernen er slik sammenkoblet at den jobber
for å opprettholde forutsigbarhet. Dersom
vi opplever noe som ikke stemmer med våre
tidligere erfaringer og/eller forventninger,
iverksettes en stressituasjon. Opplever vi at
våre verdier og oppfatninger er truet, reagerer vi.

Hjernen har derfor utviklet en egen evne
til å fange opp informasjon som avviker fra
forventning. Slik informasjon er oppmerk-
somhetsfangere. Pussig nok har disse
oppmerksomhetsfangerne store likheter
med de vanligste tegnene på humor.

Vår oppfatning dannes av en kombinasjon av
ytre sansestimuli og indre tanker. Den bygges
opp omkring tidligere erfaringer og forvent-
ninger om fremtiden og består av bilder,
lyder, lukt, smak og tanker som ofte ytrer seg
som indre dialoger samt følelser. Våre opp-
fatninger danner et kart over vår virkelighet.

Dette kartet er unikt for hvert enkelt individ og danner grunnlag for våre beslutninger.
The first cut is the deepest
Alt begynner med en tanke. En tanke til-
trekker seg tilsvarende tanker. Mange av dem
er ubevisste. En samling av tanker blir til et
tankemønster.

Det hevdes at bevisstheten kan håndtere sju ulike informasjoner på en gang.
Dette står i sterk kontrast til kvinners opp-
fatning om at menn kun kan tenke på en ting
av gangen. Uansett, mye tyder på at vår
bevissthet fort blir overbelastet. Hva skjer da?

Vi bygger opp et ubevisst tankemønster. Fordelen er at vi avlastes. Ulempen er at vi har redusert kontroll, mindre fleksibilitet fordi straks mønsteret er etablert og sendt til underbevisstheten, forblir det uendret. Skal du endre tankemønsteret, må du hente det opp igjen til bevisstheten. Der kan du endre det før du sender det tilbake til under- bevisstheten for å gjøre jobben sin. Du må bevisstgjøre det før du kan forandre det.

Underbevisstheten fungerer som en metodebok. Fordelen med metodebøker er at vi slipper å finne opp arbeidsmetoden hver gang vi skal gjøre noe. Ulempen er at mange av metodene blir foreldet og at vi ikke har gode prosedyrer for regelmessig revisjon.

Mange underbeviste tankemønstre er derfor modne for revisjon.

Kay Ellingsen – 917tjueentusen

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s