Litt om innlæring.

 

image

Ekstroverte mennesker:

– Vil ofte tenke igjennom ting ved å drøfte dem i samtaler med andre
– Henter sin energi fra den ytre verden
– Liker varierte oppgaver og aktiviteter
– Har ingenting imot uventede avbrytelser
– Liker å møte folk og oppsøker sosialt samvær (utadvendt holdning)
– Tar ofte ordet under møter, og kan improvisere når det snakkes offentlig grundig
– Liker å ha mennesker rundt seg
– Ofte utålmodig med langvarige(«seige») oppgaver
– Kan være impulsive
– Handle-tenke-handle
– Foretrekker interaksjon og samhandling

Introverte mennesker:

– Foretrekker å tenke igjennom ting før de sier noe
– Henter sin energi fra sin indre verden av ideer, av mennesker, aktiviteter og ting følelser og inntrykk
– Liker ro og konsentrasjon om få oppgaver av gangen
– Misliker avbrytelser i arbeidet (eks. telefoner, besøk mv.)
– Har ikke noe stort behov for regelmessig sosialt samvær med andre (innadvendt holdning)
– Kan si lite under møter, og vil forberede seg og ha en fast disposisjon når en skal snakke offentlig
– Liker å arbeide alene
– Liker langvarige, uavbrutte oppgaver
– Mer tilgjengelige til å overveie ting før de handler
– Tenke-handle-tenke
– Foretrekker å benytte tiden til refleksjon og konsentrasjon

De ekstrovertes lederadferd vil ofte være preget av at de går rundt og snakker med folk, bruker telefonen hyppig, besøker folk på kontorene deres, og foretrekker å være sammen med mange mennesker. Introvertes lederadferd kjennetegnes ved at de liker å lede ved å konsentrere seg på sitt eget kontor, de skriver beskjeder, de misliker uventede avbrytelser og foretrekker ofte sitt eget selskap fremfor hele tiden å være sammen med andre.

Ekstroverte vil kunne oppfatte introverte som vanskelige å bli kjent med, litt usosiale og «lukkede», stillferdige-blyge-sjenerte, personer som snakker lite, og som ikke responderer når de snakkes til. Videre tenker de ekstroverte at de introverte alltid tenke seg for grundig om, altfor ofte går i dybden, fokuserer på egne tanker og ideer, har manglende improvisasjonsevne, og som foretrekker å skrive fremfor å snakke.

Introverte vil kunne oppfatte ekstroverte som «verbalt overkjørende» med mye «tomt snakk», personer som kommer med lite gjennomtenkte uttalelser, er påtrengende og dominerende, og er dårlige lyttere. De introverte kan oppfatte de ekstroverte som grunne i sin kommunikasjon og argumentasjon, og at de tar lite gjennomtenkte og forhastede beslutninger. De handler før de tenker, og skal rekke over alt på samme tid.

Innlæring hos ekstroverte typer preges av en innlæringsstil hvor de foretrekker ytre aktivitet, interaksjon med andre, og et ønske om å få benytte muntlig kommunikasjon. De trives derfor godt med seminarer, gruppearbeider, teampregede øvelser, lagkonkurranser mv. De foretrekker å snakke mens de tenker (snakke seg til klarhet), og trives godt med muntlige prøver. Innlæring hos introverte typer preges av at de ønsker ro, og en mulighet til å arbeide alene. De foretrekker gjerne foredragsformen. De snakker når de har tenkt ferdig (tenker seg til klarhet), og trives godt med skriftlige prøver.

Tenk på hvordan en utpreget ekstrovert og introvert leder, foredragsholder eller lærer vil legge opp sin pedagogikk for innlæring. Den ekstroverte vil sannsynligvis prate mye og legge opp til mye diskusjon og samspill mellom medarbeiderne eller tilhørerne. Det ville sannsynligvis bli gitt liten tid til å tenke og reflektere, og dette vil kunne ødelegge innlæringen for utpreget introverte i forsamlingen som foretrekker ro og tid til å arbeide på egen indre bane.

En introvert leder, foredragsholder eller lærer vil typisk nok snakke mindre og be deltakerne tenke og reflektere mere på indre bane. Han vil typisk foretrekke skriftlige svar og ha mindre sans for å la en diskusjon gå i forsamlingen. Dette vil kunne vanskeliggjøre innlæringen for en ekstrovert person. Kjernen ligger i å tilgodese begge typene, og legge opp sin innlæringsstrategi slik at både ekstroverte og introverte får tilfredsstilt sine preferanser når det gjelder foretrukket måte å lære på.

Nordic Business Academy

kay Ellingsen – 917 21000 eller kay@nordicbusinessacademy.no

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s