Hva er en emosjon?
Emosjonelle følelser er ikke mystiske. De er et resultat av spesifikke mentale prosesser som kan bevisstgjøres og faktisk styres med enkle midler. Hjernen trenger mer informasjon enn en spesifikk kroppsfornemmelse for å produsere en emosjonell opplevelse. Med andre ord, en emosjon er ikke bare noe du føler!
Emosjonen er den forgrunnsopplevelsen som du er oppmerksom på i øyeblikket. Bakom merkelappen til følelsen, og kroppsfornemmelsen som er assosiert med den, fremtrer spesifikke mentale bilder, lyder og indre dialog som gjør følelsen til det den er. De enkleste emosjonelle opplevelser skapes i hjernen ved å få frem et indre bilde av en opplevelse fra fortiden i storformat – som om du er der nå igjen med alle dine sanser.
Når hjernen viser frem fortidshendelser på storkinoformat med sterke lydeffekter, da kommer følelsene på sitt sterkeste.
Slik er strukturen/formen for både gode såvel som negative følelser.
Den beste måten å koble følelsene fra en opplevelse er å endre det visuelle ståstedet (fra å være deltaker i opplevelsen til å være betrakter – se seg selv utenfra) samtidig som formen skifter fra storformat til miniformat. Det er også til stor hjelp å skifte over til en annen fysiologi (kroppsstilling).
I boken – Life and how to survive it av Robin Skynner & John Cleese, skriver Skynner om et eksperiment der en mengde svært dyktige hypnotiske subjekter ble hypnotisert og bedt om å assosiere seg med gitte emosjoner. Etterpå ble de kommandert til å fryse kroppsstillingen til den emosjonen og gå derfra til en annen emosjon. Ingen klarte det! – Kroppsholdningen er en meget viktig bestanddel av følelsene. Når den er feil – så fungerer ikke følelsen som den skal.
Hodestillingen til deprimerte mennesker er så å si alltid nedover. Det hjelper mye bare å løfte på blikket for å komme ut av depresjonen og det er gratis!
Hjernens todelte spesialoppgaver og forbindelse med kroppen
Hjernen til ethvert menneske er todelt med ulike funksjoner og arbeidsmetoder på hver sin side. Vi er født med så å si like hjernehalvdeler som spesialiserer seg tidlig i barnets utviklingsperiode. Utviklingen av høyre- eller venstrehånds dominans er en del av denne utviklingsfasen. Et typisk mønster hos de fleste mennesker er at venstre hjernedel er den dominerende hjernedelen. Denne hjernedelen tar for seg oppgaver som har med språk, regning, tid, symboler, sekvensiell og logisk tenkning, for å nevne noen viktige områder. Den styrer også funksjonene på høyre siden av kroppen.
Den andre hjernehalvdelen ivaretar andre funksjoner. Den bearbeider informasjon på en mer bokstavelig måte. Denne hjernehalvdelen er dyktig med følelser, rytme, geometri (avstandsberegning m.m.). Som en forenkling, arbeider den slik at den søker etter informasjon etter et «alt på en gang» prinsipp istedenfor den ene etter den andre. Den er i så måte ikke logisk som den venstre siden. Den er taus, tidløs, kreativ og kunstnerisk. Den styrer aktiviteter på venstre siden av kroppen.
Kay Ellingsen 917 tjueentusen
kay.elling@gmail.com