Den som har det best er den som har sansefleksibilitet🍒

Den visuelle spesialisten

Den visuelle spesialisten bruker synssansene som den mest betydningsfulle av informasjonskilder til å tenke, føle, lære, forstå og handle. Når dette mennesket er på jobben vil de plages av visuelt rot. Sitt eget og andres utseende er særlig viktig.

Når de skal kjøpe noe, er varens design, innpakning og visuelt inntrykk de mest betydningsfulle kriterium for kjøp. Vedkommende vil ha et høyt stemmeleie og raskt tempo. Dette mennesket er ofte (men ikke alltid) høy og slank.

Læring er lettest når informasjon er presentert gjennom et visuelt medium. «Vis meg hvordan!» og «Se på meg mens du snakker!» Den visuelle spesialisten mistrives blant andre typer sansespesialiter, særlig følespesialister. Disse oppfattes med mistenksomhet og uforstand – som verdens mest saktegående snegler.

Hørespesialisten

Hørespesialisten er glad i å lage og høre lyder. «La oss snakke sammen.» Det er mindre viktig hvordan verden ser ut, bare det er harmonisk. Du ser ham eller henne ofte med hode i en «telefonstilling», litt på skrå, for å høre bedre.

De liker å høre seg selv og andre snakke. Stemmekvaliteten til sine medmennesker er av stor betydningen. Dette mennesket investerer penger i et stereoanlegg etter kvaliteten på lyden.

De skiller mellom forskjellige biltyper ut fra motorlyden. Hørespesialisten er sikkert glad i musikk og spiller gjerne et eller flere instrumenter. Dette individet lærer fort via foredrag – «Bare si meg hvordan…» Lungekapasiteten er velutviklet.

Den auditive spesialisten er midt på treet i forhold til de andre sansene med fysiologi, stemmetempo og stemmeleie. De har større variasjon pås temmekvaliteten. Hørespesialisten er ofte å finne på telefonen, sammen med andre hørespesialister.

Følespesialisten

Følespesialisten føler seg bokstavelig talt frem i verden. Det nytter ikke å si noe eller vise noe for at de skal forstå. Disse personene trenger å gjøre sine egne feil før de lærer. Følgelig er læreprosessen noe tungvint.

Disse menneskene går gjerne rundt med en noe foroverbøyd kroppsstilling der hodet er ofte vendt ned mot sin høyre side. Da føler de best. De puster dypt ned i magen og elsker å ta på ting og mennesker. Det gir dem mengder av viktig informasjon.

De må ta på klærne før de kjøper. De må sitte riktig også. Behagelige møbler er en must! Selve musikkanlegget er passende først når det er tungt, at knappene roterer glatt og er gode å ta på.

Siden følelser har større treghet enn de andre sansene, snakker de også mye saktere og lavere enn folk flest. Det store flertallet beveger seg sakte og de har en dertil saktegående fysiologi – mer satt. Disse personene kan godt trives i rot og visuell kaos, så lenge de føler at de slapper godt av.

Den fjerde spesialisten – spesialisten på tørre ord

Den fjerde av sansespesialister er litt spesiell. Denne personen trives best med intellektuell forståelse, tørre logiske fremstillinger og faktauttalelser. Sanseopplevelsene er rett og slett lite viktige. Enkelte oppfatter denne personen som en gående computer.

Deres stemmeleie er, som regel, flat og livløs. De snakker sjelden direkte om seg selv når de snakker. Du hører heller om «En…, Du, Man, Folk, osv.» «En skulle tro at man ville bli interessert når folk var særdeles intelligente.»

Denne spesialisten snakker mye til seg selv og går gjerne også med hode foroverbøyd, litt nedover til sin venstre (hvis de er høyrehendt). Han eller hun er glad i å lese fagbøker, selv om de er svært så tekniske. De trives med viten, kunnskap, computere og ord.

Disse menneskene setter et stort spørsmålstegn til alt som heter følelser. Det er noe de har liten erfaring med og heller ikke ord for.

Jeg har hørt enkelte spørre, «Hva er en følelse, egentlig?» Den som stenger for sine følelser stenger også for sin livskraft.

Sansespesialisering er en form for fattigdom

Alle disse fire sansespesialister er fattige på hver sin måte. De opplever svært så begrensede deler av virkeligheten fordi de eliminerer de andre sansene som også gir viktige informasjoner.

Den som har det best er den som har sansefleksibilitet. Disse personene er bedre rustet til å forstå og kommunisere med de fleste mennesker. De har tilgang til en større bredde av forskjellige informasjoner om sin verden og tar dermed også bedre beslutninger som en konsekvens.

De er raskere til å lære fordi de ser, hører og føler, samtidig som de kan analysere sine opplevelser. Den arbeidstakernen som har størst fleksibilitet i forhold til sansing, har en mer ledig fysiologi og fleksibilitet i forhold til det meste av det som skjer.

De som synes de er godt beskrevet som en sansespesialist kan utvide sin horisont ved å trene på de av sansene de er mindre flinke på. Endring av kroppsholdningen er ofte en del av denne treningen.

Noen sansespesialister er slik fordi de har minner i andre sanser som er fortrengte eller ubehagelige. Enkelte har også godt av øvelser som kan forbedre samspillet mellom høyre og venstre hjernedel.

Erfaringer har vist oss mange forskjellige sansespesialister. Alle som ønsker det er i stand til å oppnå en stor forbedring av sin egen fleksibilitet. Fleksibiliteten åpner opp helt nye typer opplevelser og forståelse av verdenen og menneskene i miljøet. Det er en flott oppdagelsesprosess.

Nordic Business Academy

Kay Ellingsen🍒

91000 744

Nordicbusinessacademy.no

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s