«Opplevelse er ikke det som hender deg, det er hva du gjør med det som hender deg.»

 

image

Tre forskjellige filterprosesser gjør det helt umulig for oss å kjenne virkeligheten direkte. Disse filterprosessene muliggjør fremragende menneskelige resultater så vel som begrensninger, kaos og problemer. De virker inn på våre opplevelser av det som skjer utenfor oss, inne i oss, våre tanker, følelser og bruk av ord.

Filterprosessene er:
1. Generalisering
2. Utelatelse
3. Forvrengning

Generalisering er en prosess der deler av et menneskets opplevelse blir brukt for å representere en hel kategori av opplevelser der den ene opplevelsen bare er et eksempel.

Når noen sier, «trærne i skogen», vil du automatisk hente opp en mental forestilling av din forståelse av trær, skog, og kanskje et enkelt tre. Dette er et eksempel av generaliserings-prosessen. «Det er et slit å måtte arbeide», Jobben min er vanskelig», «Han er flink», «Ingen klarer å gjøre dette fortere» er alle eksempler av språklige generaliseringer, der et begrenset antall opplevelser brukes for å representere mye annet.

Generalisering er en viktig del av læreprosessen på godt og vondt. Hvis du brenner deg på en varmeplate en gang som barn, lærer du betydningen av å være forsiktig med varme gjenstander. Det er nyttig læring.

På en annen side kan generaliseringsprosessen føre til angstreaksjoner for mange ulike varmekilder. Generaliseringer er unyttig når det er for mye eller for lite av noe.

Utelatelse er en selektiv prosess. Noe er inkludert. Noe er ekskludert. Konsentrasjon er en utelatelsesprosess. Du siler ut (utelater) alt som er uvesentlig i forhold til hva du konsentrerer deg om.
Utelatelseprosessen virker som et nyttig støyfilter i denne sammenhengen. Den samme prosessen kan også hindre deg i å oppfatte budskap og informasjon som er av vital interesse for deg.

Uttalelsen, «Jobben min er vanskelig» er også et eksempel av utelatelsesprosessen, i tillegg til generalisering. Informasjon om hvilken spesifikk del av jobben som er vanskelig er utelatt.

Forvrengning er en prosess som tillater deg å forandre dine sansebaserte informasjonskilder. Fantasi er et godt eksempel på en forvrengningsprosess. Det gjør det mulig å ominnrede et helt hus på forskjellige måter uten å måtte gjøre det fysisk. Det blir en hensiktsmessig måte å disponere tid og energi. Uttalelsen, «Det er krig mellom foreningen og arbeidsgiveren» er også en forvrengning som allikevel bærer et meningsfullt budskap på metaforisk vis – i hvert fall til tider.

Baksiden av forvrengningsprosessen er, i verste fall, psykose eller galskap. Kreativiteten blir brukt på en uhensiktsmessig måte når forskjellen mellom virkelighetsoppfatningen og fantasi viskes ut.

En overutviklet fantasifremstilling om ulykker og farer på jobben eller hjemme kan stresse opp den enkelte på en slik måte at fantasien lett blir til et faktum. Feilaktige antagelser om en selv og andre er også gode eksempler av den negative siden ved forvrengningsprosessen.

Disse tre hovedfilterprosesser virker på oss alle uten unntak. De brukes bevisst for å lage kart som tillater vellykket navigering i et ellers ukjent terreng. Prosessene gjør det mulig å bruke språk for nyttig kommunikasjon. Prosessene former de filtrene som gjør oss til unike individer. Hvordan disse prosessene brukes, kan være et spørsmål om valg. Med den rette kunnskapen kan vi være mye mer aktive i forhold til hvordan de virker inn på oss.

 

Kay Ellingsen

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM Bestselgerskolen.no fra Nordic Business Academy blir lansert som den første fagskole/nettskole med digitale lærere med høy faglig kunnskap og bransje erfaring.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s