I og utenfor en selv.

 

image

En vanemessig overspesialisering i forhold til bruk av sansene betyr også en vanemessig utelatelse av betydningsfulle informasjonskilder i og utenfor en selv.

Denne sansebaserte informasjonen er særdeles nyttig i forhold til økt presisjon i kommunikasjon med en selv eller andre. Kropp og sinn er faktisk så avhengige av hverandre at mennesker som låser bevegelsene på øynene også vil låse tilgang til sin hukommelse og fantasi.

Pusten har også en kobling til de forskjellige måtene vi sanser informasjon på. Overfladisk pusting som er høyt oppe i brystkassen fremmer indre visuelle prosesser. Dypere pusting gjennom hele lungesystemet fremmer auditive (lyd) prosesser. Dyp pusting som holdes i nedre del av lungene fremmer tilgang til følelsene.

Hvordan du puster og hvordan du bruker øynene påvirker i aller høyeste grad hvordan du tenker og opplever verdenen omkring deg. Det igjen påvirker de ordene du bruker for å beskrive disse opplevelsene.

Stemmeleie og tempoet har også koblinger i forhold til sansene. Raskt stemmetempo og høyt stemmeleie indikerer visuell sansetilgang. Vekslende tempo og stemmeleie indikerer auditiv sansetilgang. Sakte stemmetempo og lavt stemmeleie indikerer sansetilgang på følekanalen.

De som snakker raskt, snakker raskt fordi hjernen er i høygir med bilder, og bilder inneholder store mengder av informasjon som ordene må formidle. Bildene kommer og går i relativ høyt tempo og ordene må bare henge med for å snakke om alt som skjer i hjernen til den det gjelder. Stemmetempoet for den følende er derimot lavt og sakte. Kroppsbevegelsene er også gjerne av et lavere tempo også. Følelser tar tid for å komme, sette seg og gå videre. Ordene følger dette tempoet.

Bildetenkeren opplever føletenkeren som en test på tålmodigheten. Den vil også ofte sprekke. Den som tenker med sine følelser vil derimot oppleve at bildetenkeren «snakker over hodet» på følemennesket. Ingen av dem vil være i stand til å forstå hverandre. De lever i hver sin sanseverden. (Bildetenkeren, med raskt tempo og høyt stemmeleie) «Ser du ikke hva jeg mener?» (Føletenkeren, lavt stemmeleie og sakte tempo)»Jeg kan ikke begripe hvorfor du er så røff mot meg. Du irriterer meg og jeg begriper ikke hva du mener.»

Disse to kan først forstå hverandre når en av dem er fleksibel nok til å skifte til den av sansekanalene som den andre bruker. Først da vil de snakke samme språket og ha et bedre utgangspunkt for å oppnå felles forståelse.

Problemet blant mange er at de er fastkjørt i en favorisert sanseform for tenkning og handling.

ha en tenkende aften

Kay Ellingsen 917 tjueentusen

 

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s