Leder du virkelig slik du tror du gjør?


 

image

Leder du virkelig slik du tror du gjør?

Mange ledere mener selv de er coachende og gir gode tilbakemeldinger. I virkeligheten driver de fleste og sprer informasjon og styrer sine medarbeidere etter eget hode, viser funn fra ny forskning ved KTH i Stockholm.

Er du som leder effektiv på jobben? Rekker du det du har tenkt å gjøre og vet du hvilken effekt det har?

Disse spørsmålene er utgangspunktet for en omfattende forskningsstudie der Simon Elvnäs, PhD i industri ved KTH, har studert ledere for å se om de gjør det de sier de gjør og hvilken effekt innsatsen resulterer i. Elvnäs og hans forskningsgruppe har siden 2010 årlig brukt 3500 timer på å følge 400 ledere i forskjellige bransjer og organisasjoner. De har filmet lederne på jobb og vurdert de ut ifra 7 ulike kategorier for oppførsel opp mot 21 ulike kriterier for å få frem hva de egentlig gjør og hvordan medarbeiderne oppfatter dette.

Resultatet viste at lederne absolutt ikke gjør det de skal gjøre ut ifra ønsker resultat, de gjør heller ikke det de egentlig vil gjøre, eller det de tror de gjør.

– Vi besitter alle ca. 25 000 væremåter uten helt å ha kontroll på hvilke vi benytter når og hvordan dette påvirker andre. Ledelse skjer ofte uplanlagt, ustrukturert, ubevisst, uregelmessig og ikke konsekvent, sier Simon Elvnäs til bladet Chef.

Her er de sju mest fremtredende væremåtene lederne i undersøkelsen viser:

De gir tilbakemelding på medarbeidernes innsats
Innhenter informasjon om arbeidsprestasjoner og leveranse
Gir instrukser om det som skal gjøres
De informerer. Forteller om egne prestasjoner
Prater generelt om arbeidet, diskuterer og reflekterer
Prater om ting som ikke har med jobb å gjøre
Er stille
Både denne og tidligere studier har vist at det som påvirker medarbeidernes prestasjoner er gode tilbakemeldinger. Gi medarbeideren oppmerksomhet, gi vurderinger av arbeidet og følg opp. Da først kan medarbeideren vite om innsatsen var bra eller ikke og vite hva som forventes fremover.

Altså – det medarbeiderne sier de vil ha mest av, det lederne selv sier de ønsker og forskningen har kommet frem til er bra arbeidsledelse.
Dette innebærer:

Coachende lederstil
Oppmerksomhet
Oppfølging
Vurdering av innsats og tilbakemelding

– Dessverre er dette det vi ser minst av i filmene fra studien, sier Elvnäs. 134 av lederne fikk se filmene og skulle registrere hver gang de så noe som de opplevde som god arbeidsledelse. Resultatet var at disse så instruksjoner og informasjon som god arbeidsledelse og ikke det å gi oppfølgning og tilbakemeldinger.

Her får du de viktigste konklusjonene fra undersøkelsen:

Ledere leder ut ifra hvordan de tror ting er
I møter forteller de hvordan ting skal gjøres i stedet for først å lytte til hva medarbeiderne opplever, hva de har gjort og hvilke behov de har.

Ledere og medarbeidere har forskjellig tidshorisonter
Lederne tenker fremover, hva skal skje fra nå til et gitt tidspunkt i fremtiden. Medarbeiderne tenker mer på hva de har gjort fra et tidspunkt tilbake i tid til nå og hvilke tanker og følelser de har rundt dette.

Vi trenger å kombinere ulike typer lederskap
Vi har det transaksjonelle lederskapet som er prestasjonsrettet. Det handler om hva medarbeiderne gjør, hva de skal gjøre og hvordan vi belønner dette. Prestasjonsledelse og organizational behavior management er driverne.

Det transformelle lederskapet handler om vår personlige indre innstilling, våre vurderinger, forståelse og holdninger. Dette er basert på at vi gjennom å forstå gjør de riktige handlingene. Her vil driverne i hovedsak være aksept og fellesskap, lean og endringsledelse.
Forskningsstudien viser at hele 78 prosent av ledernes kommunikasjon handler om å informere, diskutere og reflektere over arbeidet. Det vil si at fokuset er på det vurderingsstyrte transformelle.

– Det vi mener å se er at ledere som er tydelig på hva de vil at medarbeideren skal reflektere rundt får medarbeideren til å fortelle om tingenes tilstand, hva denne opplever og de kommuniserer sine holdninger, forventninger og vurderinger. I denne type dialog feiler mange ledere ved at de ikke stiller oppfølgingsspørsmål og havner i en diskusjon.

Hadde lederen evnet å stille coachende spørsmål hadde det kunnet ledet medarbeideren inn i en ny prestasjonssyklus, i følge Elvnäs.

Ps. Jeg vil kontakt deg i løpet av høsten for å gi deg et tilbud på sertifisering innen «Prestasjonsledelse». 

image

NBA & Business Academy 24
Kay Ellingsen – ‪91721000 🍒
Opplæringsansvarlig -Forfatter
Headhunting & Outplacement

 

Kilde:chef.se

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s