Mentor (gresk: Μέντωρ, Méntōr; «vis», «rådgiver») var sønn av Alkimos. I sine aldrende år var Mentor en venn av helten fra Trojakrigen, Odyssevs, som fortalt av Homer i Iliaden og Odysseen. Odyssevs ga Mentor og sin fosterbror Eumaios ansvaret for oppfostringen av sin sønn Telemakhos og med ansvaret for hans palass da han selv reiste for å kjempe i Troja.
Da gudinnen Athene besøkte Telemakhos forkledde hun seg som Mentor for å skjule seg fra de plagsomme frierne til hans mor Penelopeia. Som Mentor oppmuntret hun Telemakhos til å stå opp mot frierne og reise utenlands for å finne ut hva som har skjedd med hans far. Da Odyssevs kom tilbake til Ithaka opptrådte Athene på nytt i skikkelsen til Mentor i Odyssevs’ palass.
Populære definisjoner på hva en mentor er:
Sage on the Stage – vismannen på scenen
I denne definisjon er mentor den viktigste person i samarbeidet mellom mentor og mentee. Det er mentor som har erfaringen, nettverket, makten og innflytelsen. Jo mere viktig, innflytelsesrik og kjent en mentor er – både i og uten for organisasjonen, jo mere forteller dette om mentee: «Hvis denne person (mentor) vil bruke sin tid og energi på mentee, så må mentee ha verdifulle talenter og være verdt å investere i!» I denne type mentorskap forventes mentor å ha alle svarene. Det er mentor som definerer hvilke dører det er viktig å åpne for mentee, hvilke jobber det er relevant for mentee å søke imot, og hvilke kompetanser mentee bør utvikle.
Guide on the Side – veilederen ved min side
I denne definisjon er mentor ikke viktig som en synlig person over for omverdenen. Mentor er mer en veileder, en lærer og en rollemodel. Mentor støtter mentee i mentees utvikling og gjennom forandringsperioder i mentees liv og arbeid; mentor deler ut av sin viten og erfaring; og mentor gir gode råd ut fra sin egen erfaring. På denne måten blir mentors viten og erfaring viktigere enn synlig karrieresuksess og maktfulle nettverk. Det er således stadig mentor som gir fra seg, og fokus er på mentees læring.
Learning Alliance – Læringssamararbeid
Når mentorskapet defineres som et læringssamarbeid kommer fokus på relasjonen: hvordan mentor og mentee samarbeider og lærer gjennom samarbeid. Her er det ikke viktig hvem mentor er, men det er viktig at mentor har erfaring og ferdigheter som kan være relevante for mentee. I denne rollen blir mentor en person som lytter og stiller spørsmål, både utforskende og utfordrende spørsmål, som gir feedback, og som også gjør sin mening kjent og forteller historier fra eget liv og arbeide.
Mentee får ikke straks gode råd og løsninger servert, men hører historier som kan inspirere, utvikler ideer som kan bygges videre på, og blir utsatt for spørsmål som gir nye innsikter og nye perspektiver. På denne måten får mentee anledning til selv å utvikle sine egne svar og løsninger, avprøve dem og eksperimentere og får hjelp til analyse og evaluering gjennom nye samtaler med mentor.
Å kalle mentorskapet et læringssamarbeid betyr også at mentor samtidig har fokus på egen læring. Når mentor lytter til mentees utfordringer og bekymringer, hører historier fra mentees liv og arbeid og ser verden gjennom mentees øyne, så vil også mentor få nye innsikter og ny viten. Denne situasjon gir mentor anledning til å reflektere over sin egen adferd i hverdagen, å overveie sine egne handlinger i utfordrende situasjoner og generelt til å få ny viten gjennom å lytte til mentee.
Begge parter i dette læringssamarbeidet har ansvar for deres egen læring, og begge har ansvar for å bringe all deres viten, erfaring og ferdigheter inn i samarbeidet for å skape den best mulige læringssituasjon for begge.
Mentorskapets verdi for den enkelte:
Mentorskapet kan altså ha strategisk verdi både for organisasjonsnivå og for samfunnet. Samtidig kan mentorskapet gi plass til utvikling på individets premisser – både kortsiktet og langsiktet.
Når et mentorprogram er igangsatt, og de enkelte mentorer og mentees starter deres samarbeid, så inngår de med hver deres unike utgangspunkt og ønsker til læring. Derfor vil også hvert eneste par arbeide ut fra deres egen unike situasjon, uansett hvilket formål organisasjonen, foreningen eller samfunnet har for programmet. Hvert enkelt mentor/mentee-par setter egne mål og arbeider frem mot disse.
Jeg vil gjerne inviterere deg til å se på og vurdere et program som jeg tror vil være spennende for deg og din fremtid. Ps. Be gjerne om referanser.
ring meg gjerne «any time»
Kay Ellingsen – 917 21000🍒