En liten smakebit på utdannelsen.
Kompetanse definert som:
Evne: Kunnskap, erfaring og ferdigheter som ett individ eller en gruppe har for å løse en bestemt oppgave eller en aktivitet.
Vilje: Motivasjon, engasjement og forpliktelse til å utføre en konkret oppgave eller aktivitet. Dette inkluderer også hvorvidt man er selvsikker eller utrygg på å løse en oppgave.
- Er medarbeideren inkompetent og demotivert så er den riktige lederstilen instruerende
- Er medarbeideren inkompetent men motivert er den riktige lederstilen rådgivende.
- Er medarbeideren kompetent men mangler motivasjon er den riktige lederstilen medvirkende.
- Er medarbeideren kompetent og motivert er den riktige lederstilen delegerende
For mange var de to første koblingene på instruerende og rådgivende lederstil vanskelig å akseptere.
La oss se litt nærmere på dette:
Instruerende lederstil:
Hvis man stod overfor en medarbeider som manglet både kompetanse og motivasjon – eksempelvis en omplassert medarbeider som ikke liker sine nye oppgaver – ville en lederstil med lav støtte være lite hensiktsmessig. Så lenge medarbeideren ikke er motivert for jobben kan ikke lederen bare la vedkommende seile sin egen sjø uten noen form for støtte, og bare kontrollere og detaljstyre arbeidet som skal gjøres.
Dette ville med stor sannsynlighet medføre at medarbeideren bare gikk enda mer i lås og ble enda mindre motivert.
I ett slikt tilfelle ville det være langt mer hensiktsmessig å både ha en høy grad av styring og støtte, ettersom det medarbeideren trenger er en innføring i jobben og en motiverende støtte fra lederen slik at lysten på jobben øker.
Rådgivende lederstil:
Hvis man står overfor en medarbeider som mangler kompetanse, men som er motivert – en typisk nytilsatt – tilsier første modell en rådgivende lederstil med høy styring og høy støtte. Men hvorfor bruke mye energi på støtte og motivasjon på en medarbeider hvor motivasjonen allerede er på topp? Den viktige utfordringen overfor en slik medarbeider er å gi vedkommende en innføring i jobben slik at han eller hun raskest mulig når ett godt mestringsnivå på sine arbeidsoppgaver.
Med pedagogiske briller virket ikke kobling mellom kompetansenivå og lederstil hensiktsmessig når det gjelder de to første lederstilene – instruerende og rådgivende ledelse. Derfor ble modellen endret etter en tid, noe som også allerede var gjort av mange som benyttet modellen i praktisk bruk og innså dette pedagogiske problemet. Endringen besto i at kompetansenivå 1 og 2 byttet plass i modellen, som dermed fremsto i en mer troverdig utgave:
- Medarbeiderne som manglet motivasjon og vilje trengte høy støtte fra sin leder.
- Motiverte medarbeidere trengte ikke samme grad av støtte fra leder.
Vi vil her gjennomgå de 6 mest typiske lederstilene;
Hilsen Kay Ellingsen
+47 91721000 Kay@nordicbusinessacademy.no
Ps. Bli sertifisert på Prestasjonsledelse du også!
Utviklingsprogram starter i slutten av august 2016 (kun 8 deltakere) på hvert kurs.