Hva betyr det for deg å bli sertifisert innen «Prestasjonsledelse og (SBL) Situasjonsbestemt Ledelse?

  • 3

En liten smakebit på utdannelsen.

Kompetanse definert som:

Evne: Kunnskap, erfaring og ferdigheter som ett individ eller en gruppe har for å                 løse en bestemt oppgave eller en aktivitet.

Vilje: Motivasjon, engasjement og forpliktelse til å utføre en konkret oppgave eller aktivitet. Dette inkluderer også hvorvidt man er selvsikker eller utrygg på å løse en oppgave.

  • Er medarbeideren inkompetent og demotivert så er den riktige lederstilen instruerende
  • Er medarbeideren inkompetent men motivert er den riktige lederstilen rådgivende.
  • Er medarbeideren kompetent men mangler motivasjon er den riktige lederstilen medvirkende.
  • Er medarbeideren kompetent og motivert er den riktige lederstilen delegerende

For mange var de to første koblingene på instruerende og rådgivende lederstil vanskelig å akseptere.
La oss se litt nærmere på dette:

Instruerende lederstil:

Hvis man stod overfor en medarbeider som manglet både kompetanse og motivasjon – eksempelvis en omplassert medarbeider som ikke liker sine nye oppgaver – ville en lederstil med lav støtte være lite hensiktsmessig. Så lenge medarbeideren ikke er motivert for jobben kan ikke lederen bare la vedkommende seile sin egen sjø uten noen form for støtte, og bare kontrollere og detaljstyre arbeidet som skal gjøres.

Dette ville med stor sannsynlighet medføre at medarbeideren bare gikk enda mer i lås og ble enda mindre motivert.

I ett slikt tilfelle ville det være langt mer hensiktsmessig å både ha en høy grad av styring og støtte, ettersom det medarbeideren trenger er en innføring i jobben og en motiverende støtte fra lederen slik at lysten på jobben øker.

Rådgivende lederstil:

Hvis man står overfor en medarbeider som mangler kompetanse, men som er motivert – en typisk nytilsatt – tilsier første modell en rådgivende lederstil med høy styring og høy støtte. Men hvorfor bruke mye energi på støtte og motivasjon på en medarbeider hvor motivasjonen allerede er på topp? Den viktige utfordringen overfor en slik medarbeider er å gi vedkommende en innføring i jobben slik at han eller hun raskest mulig når ett godt mestringsnivå på sine arbeidsoppgaver.

Med pedagogiske briller virket ikke kobling mellom kompetansenivå og lederstil hensiktsmessig når det gjelder de to første lederstilene – instruerende og rådgivende ledelse. Derfor ble modellen endret etter en tid, noe som også allerede var gjort av mange som benyttet modellen i praktisk bruk og innså dette pedagogiske problemet. Endringen besto i at kompetansenivå 1 og 2 byttet plass i modellen, som dermed fremsto i en mer troverdig utgave:

  • Medarbeiderne som manglet motivasjon og vilje trengte høy støtte fra sin leder.
  • Motiverte medarbeidere trengte ikke samme grad av støtte fra leder.

Vi vil her gjennomgå de 6 mest typiske lederstilene;
Hilsen Kay Ellingsen
+47 91721000 Kay@nordicbusinessacademy.no
Ps. Bli sertifisert på Prestasjonsledelse du også!

Utviklingsprogram starter i slutten av august 2016 (kun 8 deltakere) på hvert kurs.

524147_10151339522396806_1384146196_n

 

 

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s