Noen har behov for å stoppe opp i lytteprosessen.

img_1787

Ta hensyn til at mottakeren av dine beskjeder har behov for å stoppe opp i lytteprosessen fra tid til annen for å lage sine egne mentale forestillinger.
Det er allikevel måter du kan innhente mer informasjon, uten å spørre «Hvorfor…?».

«Hva ønsker vi å oppnå med…?»
«Hva er hensikten med …?
«Hva er det vi ivaretar med…?»
«Hva er intensjonen med…?»
«Hva er viktig med…?»
«Hva vil det gjøre for oss, egentlig?

Forståelsesprosessen

Husk at du har ofte tenkt over hva du skal si, hvorfor du skal si det og du har mentale forestillinger fiks ferdig når du formidler et budskap til et annet menneske. Du vet hva du mener.

Mottakeren av ditt budskap har ingen fiks ferdige forestillinger av hva du har i hodet ditt. Det kan ta lenger tid å forstå din mening enn den tiden det tar å si det – særlig hvis din beskjed er komplisert. Ta hensyn til at mottakeren av dine beskjeder har behov for å stoppe opp i lytteprosessen fra tid til annen for å lage sine egne mentale forestillinger.

Vent med å gi fra deg enda mer informasjon når du ser at mottakeren bryter øyekontakt. Dette tyder på at mottakeren søker etter mening og mentale forestillinger til dine ord. Når du igjen får øyekontakt kan du trygt fortsette. Dette er et tilfelle der du kommer fortere frem ved å trappe ned.

Visuelle spesialister er ofte så raske ut med ordene sine at mottakerene får store problemer med å henge med. Innen mottakeren har summet seg til å stille spørsmål, har den visuelle spesialisten gått over til et helt annet tema, eller gått sin vei. Det er, mildt sagt, en stress-skapende situasjon.

Hvis leseren er blant de av utålmodige sjeler, skriv følgende budskap i ditt sinn: Forståelse tar lengere tid enn ordene dine. Demp farten og sørg for å bruke et språk som er tilpasset den andres preferanse for sansing. Du henter verdifull informasjon om den andres sansepreferanser ved å lytte til sansespråket og se på øynenes bevegelsesmønstre.
Flere perspektiver av virkelighetsopplevelsen

Det finnes tre hoved mentale betraktningsposisjoner eller ståsteder i forhold til mellommenneskelige kommunikasjon.

1. Ditt eget ståsted et en av den. Det vil si at du ser, hører og føler fra ditt eget erfaringsgrunnlag.

2. En annen posisjon er hvordan den andre betrakter deg, fra sitt erfaringsgrunnlag. Du kan innta denne posisjonen ved å forestille deg hvordan den andre har det i situasjonen. Hva ser, hører og føler du som om du er den andre da?

3. En tredje posisjon er som en uhildet betrakter. Du oppfatter samspillet mellom alle partene i situasjonen som ikke har noe med den å gjøre. Du er så å si følelsesnøytral.

Ensidig og vanemessig bruk av bare en av disse oppfatningsposisjoner fører til et begrenset perspektiv om hva som skjer. Den som er bare i sin egen posisjon har styrken av å vite hva en selv oppfatter, mens en mangler dybdeforståelse av den andres opplevelser.

Den som er vanemessig i den andres oppfatningsposisjon vil virke svært hjelpende utad. Den vil ha empati for den andre, men glemmer seg selv underveis og derfor ikke ane hva en selv vil eller mener. En som er vanemessig i den tredje oppfatningsposisjon vil virke helt nøytral til alt som skjer samtidig som en ikke har følelsene sine med i spillet.

Rainmaker Academy – Kay Ellingsen

 

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s