«Jeg vet hvordan du har det» vekker motstand hos mange mennesker.

Når du gir en tilbakemelding der kritikken i budskapet legges mellom minst to positive uttalelser, oppnår du en enda bedre effekt. Det kalles for «Ros – ris – Ros» modellen.

Din viten kan bare baseres på dine antagelser. Du ender opp med å være for mye i en annens posisjon. Hvis han har det vondt, så har du det vondt også. Du blir også like handlingslammet som den andre måtte være.

Empatiuttalelser som «Jeg vet hvordan du har det» vekker motstand hos mange mennesker.

Løsningen er å snakke og handle ut fra din egen oppfatningsposisjon mens du samtidig har flere perspektiver. Det vil si at du har gått runden gjennom alle tre oppfatnings-posisjoner.

Anerkjennelse betyr ikke at du behøver å være enig i alt den andre opplever. Du bare anerkjenner at du har sett og hørt. For eks., «Jeg hører at du har det vondt.» «Jeg ser at du gråter.»

Den motsatte av anerkjennelse blir å uttale uenighet om den andres opplevelser. Du fornekter sannhetsgraden av den andres virkelighetsoppfatning.

For eks., «Du burde ikke gråte, bli sint, lei deg, forbannet» – eller hva det måtte være. «Dine følelser er ikke riktig.»

Husk at vi alle lever i vår egen virkelighetsoppfatning og alle har rett til å ha sin måte å oppfatte virkeligheten på, selv om du mener den virkelighetsoppfatningen er fattig, begrensende eller unyttig.

En annens virkelighetsopplevelse vil aldri være feil, selv om den er annerledes enn din.

Anerkjennelse av opplevelse er veldig avvæpnende når andre er sinte. For eks., «Jeg hører at du er forbannet og du har sikkert en god grunn til å være forbannet og jeg lurer på hvordan jeg kan hjelpe deg.»

Du kan fort ta luften ut av ballongen. Du skaper en stemning som tillater bevegelse i riktig retning. Du er med på å skape kontakt og forståelse når du anerkjenner den andres opplevelser.

Ordet «Men»

En fallgruve i denne sammenheng er å bruke ordet «Men» når du forsøker å uttrykke anerkjennelse eller gi en eller annen form for tilbakemelding. «Men» fungerer på den måten at alt foran «Men» fornektes på et subtilt og følbart nivå. For eks., «Du gjør en veldig god jobb her, men jeg synes at du er lite sosial.» Du kunne like godt bare sagt den siste delen av setningen.

Hva kan du gjøre istedenfor? Du kan erstatte «Men» med «Og» og på denne måten inkludere alle meningene i uttrykket. For eks., «Du gjør en veldig god jobb her og jeg synes du er lite sosial.» Det gir en bedre effekt.
Kritikk som lettere kan aksepteres

En medarbeidersamtale som inneholder kritikk kan gjennomføres på mange måter.

Hvis det bare er kritikk du formidler, har du gode sjanser for å skape såre følelser og motstand hos mottakeren. Regelmessig kritikk på denne måten er nok til å få enkelte helt ute av balanse, bli mindre funksjonell. Enkelte blir syke av det.

Når du gir en tilbakemelding der kritikken i budskapet legges mellom minst to positive uttalelser, oppnår du en enda bedre effekt. Det kalles for «Ros – ris – Ros» modellen.

For eks., «Jeg synes du gjør en veldig god jobb her. Du er nøye og du gjør ting fort. Det er jeg veldig glad for. Jeg vil bli enda mer glad hvis du tar deg tid til å være litt mer sosial.

Kay Ellingsen🍒

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM Bestselgerskolen.no fra Nordic Business Academy blir lansert som den første fagskole/nettskole med digitale lærere med høy faglig kunnskap og bransje erfaring.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s