Når du skal gi noen ansvar for noe, er det ikke nok å fortelle dem hva de skal gjøre. Det er også viktig å fortelle dem hvorfor.

 

image

Vi antar at det er en allmenn akseptert forståelse av behovet for samsvar mellom ansvar og myndighet på arbeidsplassen. Når de med ansvar kan ordne opp i problemer etter som de dukker opp, så går det meste ganske greit.

Forbedret samsvar mellom ansvar og myndighet

Hvis du er en leder og opplever at noen kommer til deg med et problem, er det en rimelig antagelse at denne medarbeidstakernen opplever et misforhold mellom sitt ansvar og myndighet til å løse problemer når de dukker opp.

Du blir kanskje også irritert fordi vedkommende har fått beskjed om at han/hun har myndighet for å ordne opp med sitt ansvar. Hvorfor skjer disse nødropene så ofte når det liksom skal være samsvar mellom ansvar og myndighet i utgangspunkt?

Mye av grunnen ligger i kommunikasjonen mellom den som gir og den som får beskjeder. En liten historie illustrerer poenget.

Det var en gang en familie som hadde noen få epletrær i hagen sin. I det landet der denne familien bor, er det et insekt som legger sine egg inne i de små eplene tidlig på våren. Eggene blir raskt til mark som koser seg på de voksende eplene og ødelegger dem fullstendig. Det skal være en løsning på problemet som brukes av dem som er motstandere av insektmidler på epletrærne. Det tar litt tid, men skal være ganske effektiv. Små papirposer knytes rundt de små eplene som får vokse og modne i fred og ro, godt beskyttet fra disse eggleggende insektene.

Familien tenkte at de skulle prøve denne løsningen. Mor og far skaffet posene, tråd og saks. De mente at deres datter på 10 år var stor nok til å gjøre denne jobben. De sa til henne, hvat hun skulle Ta eplene inn i hver sin pose og knyt posen med tråden. Det var fint vær den dagen og de forlot datteren i eplehagen med alt hun trengte for å gjøre jobben.

Datteren kom senere inn i huset glad og fornøyd og sa hun var ferdig. Mor og far gikk ut for å beskue det ferdige verket. På gresset lå alle eplene, pent surret inn i hver sin papirpose.

Når du skal gi noen ansvar for noe, er det ikke nok å fortelle dem hva de skal gjøre. Det er også viktig å fortelle dem hvorfor. Det er i denne delen av kommunikasjonen at det skjer mange bommerter. En forklaring om «hvorfor» formidler viktig overordnet informasjon – hensikten eller intensjonen med den ønskede handlingen.

Når den andre også sitter inne med den samme informasjon, har han mulighet til å søke andre måter å løse oppgaven, om det skulle oppstå problemer underveis. Da har han informasjon nok (myndighet) til å ivareta sitt ansvar.

Forhåpentligvis vil du slippe unna en del brannslukking som en konsekvens.
Spørsmålet «Hvorfor»

Det er nyttig å vite noe ekstra om «hvorfor» hvis du er den som mottar et budskap og synes du trenger å vite mer. Det er en stor forskjell mellom å si hvorfor uoppfordret, og stille spørsmålet «hvorfor» som en utfordring.

Du ber om rettferdiggjøring og det er en sikker måte å miste tillit.

 

Kay Ellingsen

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s