Hva er forskjellen på Gud og sjefen? Gud er alle steder. Sjefen er alle steder unntatt her. Skriften på dodøra i et større konsern.

 

image

Effektiv ledelse er avhengig av at du:

1) gjør det medarbeiderne dine har behov for

2) gjør det på den måten som medarbeiderne liker

Ledelse har påfallende mye til felles med salg. Som leder innen salg og service selger du salgs- og servicekompetanse i tillegg til firmaets policy. Det gjelder ingen regler for menneskelig atferd som gjelder i enhver situasjon – uten begrensinger og uten endringer. For å for- enkle hvilke faktorer som er virksomme i effektiv ledelse kan vi skjelne mellom:

• lederens personlige egenskaper, evner, atferd og selvpresentasjon
• underordnedes personlige egenskaper, atferd og forventninger
• kontekst i form av arbeidsoppgavenes natur, organisasjonens struktur og kultur, og generelle kontekstfaktorer. Konteksten varierer og skaper behov for situasjons- bestemt ledelse.

En god leder klarer å gi tilfeldighetene mening.

Effektiv ledelse er avhengig av
effektiv kommunikasjon.

Underordnede vil ledes av ekte mennesker.
De krever å vite noe om dine svakheter og
ufullkommenheter, ellers tror de at du er
en maskin. En som fordrer å være feilfri,
vil ha problemer med å bli oppfattet som
menneskelig. På den annen side, viser du
svakhet på områder som er avgjørende for
lederrollen, har du tapt. Du må derfor velge
med omhu hvilke mangler du vil flagge.
Svakheten skal være stor nok til at du blir
oppfattet som menneskelig, men den må
ikke så sentral, eller vises så ofte, at det går
ut over din autoritet som leder. Hva som er
tilstrekkelig, men ikke ødeleggende, er både personlig og kulturelt betinget.

Ledere flest er for knipne. De viser for lite av seg selv. Det skyldes at innadvendte personer er over- representert i toppledelsen av organisasjoner. De har problemer med å etablere nærhet.

Avstand gir noen fordeler:
Du må kunne balansere nærhet og avstand. For mye nærhet hindrer deg som leder å ta
opp problemer med svake prestasjoner. For
mye avstand til de ansatte hindrer deg i å
fange opp det som betyr noe for de ansatte.
Avstand er et signal til de underordnede om at lederen har et større og overordnet mål. Det gir deg autoritet og legitimerer bruk av makt når avgjørelser i komplekse og sammensatte problemstillinger skal tas.

Avstand er nødven- dig for å se helheten, sette mål og bestemme reglene. Normer, verdier og standarder må fremstå som absolutter. Da må du trekke deg litt tilbake og heve deg over situasjonen for å få et komplett bilde. For å bli en effektiv leder, må du regulere nærhet og avstand innenfor etablerte og aksepterte grenser.

Lederes forsiktighet med å vise hvem de er, kan komme av nedskjæringer og omstruk-
tureringer hvor mange mellomledere er blitt skviset til å jobbe hardere og raskere samtidig som de er blitt overvåket og målt i en slik grad at de har mistet sin innflytelse. De har fått
en følelse av kynisme, svik og mistro. Des-
illusjonerte og motvillige ledere kjemper for å overleve og derfor prioriterer de sine egne interesser. De engasjerer seg mindre i jobben og bruker energien på privatlivet.

Dette er motvillige ledere som under økende press på jobben sparer sitt egentlige jeg til familien, fritiden og sine personlige interesser.

Løsningen er at de reforhandler den psykologiske kontrakten, tar personlig risiko og viser sine svakheter overfor sine underordnede. Ikke prøv å være perfekt. Led en bedrift du virkelig bryr deg om og vær tydelig når du signaliserer nærhet og avstand.

Kay Ellingsen

 

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM Bestselgerskolen.no fra Nordic Business Academy blir lansert som den første fagskole/nettskole med digitale lærere med høy faglig kunnskap og bransje erfaring.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s