SCM – HVA ER DET?

IMG_2471

SCM – HVA ER DET?

Supply Chain Management (SCM) er blitt et begrep som mange bruker, både i næringsliv og akademia. Men hva ligger egentlig i dette begrepet?

SCM ble et populært uttrykk først i 1990-årene. Begrepet er en av mange bokstavforkortelser som representerer strategiske konsepter slik som JIT, BPR, TQM, CRM og BSC. Disse konseptene kjennetegnes av å ha vært på mote en tid før de er blitt erstattet av nye.

Bruk og implementering av slike konsepter i bedrifter har ikke alltid endt opp med suksess – ofte tvert imot. Årsaken ligger vanligvis i at bedrifter forsøker å tilpasse og endre strategien sin til et slikt konsept fremfor å tilpasse konseptet til bedriftens krav og vilkår. Det er mye som tyder på at SCM skiller seg ut fra andre konsepter fordi det er sammensatt av flere konsepter og tar for seg verdikjeden som helhet.

Vi har vanligvis et problem med å finne en god norsk oversettelse på disse forkortelsene. SCM, eller Supply Chain Management, kan beskrives somledelse av forsyningskjeder. SCM omfatter hele verdikjedebegrepet (Supply Chain). Det vil si at vi har fokus på hele verdiskapningskjeden innbefattet tradisjonell logistikk som innkjøp, ordre/lager og transport i tillegg til kundelogistikk, prosessorientering, strategiske leverandørallianser, mål og måling for å bedre effektiviteten.

Dette helhetsperspektivet dekker vesentlig mer enn det vi tradisjonelt har assosiert med begrepetlogistikk.

En definisjon av Supply Chain Management er:

Supply Chain Management er samordningen av alle prosesser og aktiviteter både opp- og nedstrøms i verdikjeden – utløst av kunden – for å skape forbedring innen og mellom de ulike enhetene og grensesnittene i kjeden (chain). Dette skal være til fordel for planlegging og ledelse av prosesser med det mål å optimalisere verdiskapningen i supply chain.

Det omfatter både informasjonsflyt, finansiell flyt i verdikjeden og fysiske flytstrømmer.

Vi opplever en ny forståelse av verdikjedebegrepet hos mange norske bedrifter, men det er fortsatt mange som ikke har utnyttet de muligheter bedriften har innen SCM. Tradisjonell oppfatning av logistikk har vært karakterisert av at bedrifter har holdt hverandre på «en armlengdes avstand».

Dette er nå i ferd med å endres ved at man betrakter de verdikjedenettverk som bedriftens verdikjede egentlig består av. Bedrifter har begynt å se på mulighetene som ligger i verdikjedeeffektivisering og grensesnittene mellom verdikjeder.

Utgangspunktet for SCM er å tilfredsstille kundenes behov og forventninger. Det vil si at effektivisering av verdikjeden bør starte med en evaluering av sluttkundens behov og krav. Customer Relationship Management (CRM) er etter hvert et kjent begrep som omhandler styring av alle aktiviteter ut mot kunde.

Begrepet har i dag stor utbredelse og inngår som en del av styringen av den totale verdikjeden. CRM står derfor sentralt i SCM-begrepet og kan være starten på hvordan vi kan styre etterspørselen i bedriftens verdikjede som en helhet.

UTVIKLINGSTREKK

Tidligere ble interne sentrale funksjoner i verdikjeden behandlet hver for seg innenfor en funksjonsorientert organisasjonstilnærming. Denne strukturen er ofte en hemsko for utviklingen. Mye av årsaken er at det fører til suboptimalisering og mangel på helhet.

Funksjoner eller avdelinger kan ha synspunkter som «vi gjør vårt beste, så hvorfor kan ikke de andre også gjøre det?». Det blir da et fokus på «dem og oss», ikke på helheten og hva vi kan gjøre sammen.

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s