Hensikten med «gruppeledelse»?

 

image

 

Dersom du skal lede en gruppe, kan det være lurt å tenke over hvordan du ønsker å lede. Hensikten med gruppeledelse bør være at hvert enkelt gruppemedlem skal kunne yte sitt ytterste og ha et størst mulig utbytte av å delta i den aktuelle gruppa.

Gruppeledelse er situasjonsbestemt. Det vil si at det krever noe helt annet å lede en prosjektgruppe der medlemmene har meldt seg på et utviklingsprosjekt, enn å lede en gruppe på en arbeidsplass der bemanningen er skåret ned og er så liten at fagarbeiderne synes det er vanskelig å strekke til.

Det finnes ulike måter å beskrive gruppeledere på. Vi presenterer en modell med tre ulike ledertyper. (Vi bruker 4 type lederstiler i NBA)

Autoritær Leder

Viktige egenskaper hos ledere innenfor helse-, sosial- og omsorgsyrkene er
god evne til kommunikasjon med alle i gruppa
evne til konfliktløsning når det er nødvendig
evne til å få fram det beste i alle gruppemedlemmene
evne til å få alle til å trives å vise respekt for alle gruppemedlemmene
å kunne ta noen upopulære avgjørelser
å være løsningsorientert
å være faglig oppdatert
å være god til å gi ros for godt arbeid og konstruktiv kritikk på mindre godt arbeid

Tar gjerne avgjørelser uten å diskutere med resten av gruppa. Den autoritære lederen får sin makt ved å være sterkere enn de andre, og har ofte en sterk tro på det hun ønsker å oppnå. Krever at de andre i gruppa hører etter dersom de skal være medlem av gruppa. Det finnes mange grader innenfor det å være autoritær leder, der diktatoren er den verste.

Verdibasert leder

Har et helhetlig menneskesyn og prøver å lede med respekt og ærlighet. Hun tar ofte resten av gruppa med på råd og ønsker å involvere dem i de avgjørelser som skal tas.

La-det-skure-lederen

Dette er lederen som ikke griper inn og styrer gruppa når det er nødvendig, hun som ikke sier fra selv om gruppemedlemmer gjør uakseptable ting. Hun er leder i navnet, men tar ikke det ansvaret en leder skal ha.

Det er ikke slik at en leder har hundre prosent den ene lederstilen, ofte er hun mest den ene, men innehar også egenskaper fra de andre ledertypene.

Viktige egenskaper hos ledere er
god evne til kommunikasjon med alle i gruppa
evne til konfliktløsning når det er nødvendig
evne til å få fram det beste i alle gruppemedlemmene
evne til å få alle til å trives å vise respekt for alle gruppemedlemmene
å kunne ta noen upopulære avgjørelser
å være løsningsorientert
å være faglig oppdatert
å være god til å gi ros for godt arbeid og konstruktiv kritikk på mindre godt arbeid.

  • fg

Lander du å få tilsendt et spennende utviklingsprogram som handler om kompetansenivåene til dine medarbeider?

Hvordan støtte og styre og hvordan lære om de 4 forskjellige lederstiler.

Kay.elling@gmail.com

+47 917 21000

situasjonsbestemt ledelse

 

 

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM Bestselgerskolen.no fra Nordic Business Academy blir lansert som den første fagskole/nettskole med digitale lærere med høy faglig kunnskap og bransje erfaring.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s