Humor er sjelens støtdemper.

image

Kay Ellingsen🍒

HVA – Humor er sjelens støtdemper og kroppens indre trimapparat. Humor defineres som den mentale evnen til å sette pris på motstridende budskap. Alternativet er å ta det motstridende budskapet alvorlig og bli frustrert.

I salgsprosessen er humor et sosialt valium som skaper et avslappet klima og bidrar til kontakt under en forutsening: At den er inkluderende, positiv og vennlig.

HVEM – Alle liker humor når vi er motivert for det. Timingen betyr alt. Det gjør humor til en risikosport. Gule kunder elsker humor, mens de blå kan slite med ironi selv om den er godt ment. Grønne foretrekker positiv, inkluderende og vennlig humor. De røde trives med positiv erting og vil vinne vitsekrigen.

HVORDAN – Motstridende budskap gir enten frustrasjon eller humoristisk glede. Hva du og kunden din velger, avhenger av deres fantasi. Bruk av humor og latter bidrar til å ivareta
hverandres ansikt er konklusjonen til Hanne Rustad. 2005 skrev hun sin hovedfagsoppgave
”Latter som kommunikativt virkemiddel. Om latter og ansiktsbevaring i samtale” ved
Institutt for språk- og kommunikasjonsstudier på NTNU.

Smil og latter er kroppsspråk som må tolkes i sin sosiale sammenheng. De kan signalisere varme, men også nervøsitet og fiendtlighet. Du kan stole på magefølelsen. Den over-
fladiske latter er uttrykk for sosial latter, mens du puster med magen når du ler fordi du synes noe er morsomt.

Blottlegger du undertennene med åpne øyne, ser du sint ut.
Det er bare Duchenne-smilet som er uttrykk for humor. Da trekkes munnvikene opp samtidig som øynene knipes lett sammen. Husk derfor å ”myse” lett med øynene når du skal signalisere at du morer deg med kunden.

HVORFOR – Med humor kan du få sagt det du ellers ikke vil kunne si. Humor har en rekke sosiale funksjoner. Felles humor, evnen til å se det humoristiske i ulike ytringer, situasjoner og hendelser, å møte hverandres humorforsøk med latter, å le av hverandres glemsomhet og manglende kunnskap, bidrar til et trygt gruppemiljø, til følelsen av at man spiller på lag.

Når latter særlig oppstår i samtalenes innledende og avsluttende sekvenser, sier
dette noe om hvordan du og kunden(e) din(e) sammen skaper en trygg og hyggelig ramme om en felles oppgave. Latter er, på lik linje med kroppsspråk, et kulturelt fenomen som ofte opptrer systematisk i samtalen.

Ler du derimot mest av egne vitser, bommer du fullstendig. Kunden blir mer ekskluder enn inkludert. Skal du bygge opp en felles kultur, er det avgjørende at det brukes positiv humor.

Det er godlynt humor som bygger relasjoner. Den er verdiskapende, belønnende og vennlig.

Vi ler med kunden og ikke av kunden. Negativ humor er sarkastisk, ironisk, ondskapsfull og
fiendtlig. Den fører til frustrasjon og negative følelser. Opplever kunden at du bruker humor
som er fordømmende eller nedvurderende, går salget garantert i vasken. Og kunden reagerer så følelsesladet at han aldri glemmer selgerens sårende atferd.

Bruk humor for å bygge relasjoner. Setter du kunden i sentrum, kommer kunden til å huske deg som en hyggelig og omgjengelig person. Du får et godt rykte.

Humoristisk latter er en respons til den som snakker om at det han eller hun sier er forstått og godkjent, og at taleren kan fortsette å snakke. Uteblir latteren kan det bidra til at taleren blir usikker.

Latter er viktig for å bevare talerens ansikt, men den er også viktig for å bevare lytterens ansikt fordi det viser at han/hun har forstått det som ble sagt.

Humor er en måte å test ut grenser på. Responsen gir deg svar på hvor tålegrensen går.

Latter er en effektiv måte å signalisere at det man sier ikke er alvorlig ment, eller i alle fall at man ikke skal ta det fullt så alvorlig som det høres ut. Vi moderer alvorlighets- graden og ufarliggjør budskapet. Latteren skal passe inn. Det har å gjøre med hvordan vi bevarer hverandres ansikt.

Manglende latter vil for eksempel kunne oppfattes som ubehagelig og flaut.

Ha en latterlig aften alle sammen😂

Kay Ellingsen

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s