
Vi har lett for å tro at vi må være gode på alt, hvis vi skal bli gode ledere, bli lagt merke til, oppnå suk- sess eller karriere. Treningsprogrammer for å jobbe med våre svake sider har også vært vanlig doktrine i ledertrening.
De fleste som har prøvd har «møtt veggen». De færreste av oss er «Supermann». Derfor er det befriende å jobbe med team og teamtrening hvor fokus er å bevisstgjøre og utnytte de
sterke sidene til hvert enkelt teammedlem – bli enda bedre på det du er god på fra før og la andre i teamet ta seg av det du ikke er så god til.
Roller og adferd
En funksjonsrolle er den rollen du har i kraft av din stilling, utdannelse, erfaring eller dine ferdigheter. En teamrolle er et utrykk for hvordan du bidrar til å løse en oppgave, skape relasjoner og samarbeide med andre mennesker.
Vår teamrolleadferd er ulik i forskjellige sammenhenger. Den er formet av mange ting, som vår personlighet, omgivelsene, nåvæ- rende verdier og motivasjon, mentale ferdigheter, erfaring og vår rolleinnlæring.
De fleste av oss har to til tre naturlig sterke roller som vi kan gå inn i. Vi har andre roller vi kan fungere i, men som vi om mulig bør la andre i teamet ta.
Team og teambygging
Når vi jobber med team og teambyggings- prosesser vil utgangspunktet være en team- rolleanalyse. Denne er basert på hvert enkelt
teammedlems selvoppfattelse og resten av teamets oppfattelse av den enkelte.
Ofte er det store forskjeller mellom egen oppfattelse og teamets oppfatning. Dette gjelder også i veletablerte team som har jobbet sammen over lang tid.
Vi sender altså ut feil signaler om hvem vi egentlig er og hva vi er dyktige til og da blir det umulig for teamet å gjøre bruk av hverandre på en optimal måte.
Undersøk med deg selv hvor mange
arbeidsoppgaver du har i dag som du ikke synes er særlig motiverende eller som du føler du ikke får gjort på en god måte.
Er det noen andre i ditt team som har egenskaper og en teamrolle som passer bedre til disse oppgavene?
Gjennom innsikt i hverandres
teamroller kan teamet bli langt mer bevisst på hvem som bør bidra i de ulike faser i en arbeidsprosess eller et prosjekt.
Det blir enklere å fordele oppgaver og lettere å se hvilke faser som er kritiske fordi det mangler
teammedlemmer med naturlig sterke team- roller på området.
Gruppe eller team?
Team er ofte sammensatt av medlemmer som er ganske like i sin adferd. Slike team vil aldri prestere optimalt. Med kunnskap om medar- beidernes teamroller og oppgavene teamet skal løse, blir det mulig å sette sammen effektive team.
I forhold til rekruttering vil man lett kunne «fylle hull» ved å være på utkikk etter mennensker som fyller den eller de teamrollene som mangler.
Resultater
Gjennom teamanalyser, work-shops og coa- ching som er relatert til den arbeidshverdagen teamet faktisk befinner seg i, er det mulig å skape store forbedringer. Økt motivasjon, økt læring, bedre samspill og mer effektiv ressursutnyttelse er eksempler på effekter som også gir hyggelige utslag i bedriftens økonomiske resultater.
KayEllingsen.no
Next1.no
Kay Ellingsen 91 000 744
Kay.elling@gmail.com