Medarbeiderens kompetanse er den desidert viktigste enkeltfaktoren i teorien om situasjonsbestemt ledelse. Det er vurderingen av kompetanse som danner utgangspunktet for valg av lederstil.
Evne: Kunnskap, erfaring og ferdigheter som ett individ eller en gruppe har for å
løse en bestemt oppgave eller en aktivitet.
Vilje: Motivasjon, engasjement og forpliktelse til å utføre en konkret oppgave eller aktivitet. Dette inkluderer også hvorvidt man er selvsikker eller utrygg på å løse en oppgave.
La oss se pånoeneksempler som representerer de ulike kompetansenivåene!
Metaforen for nivå 1 er den typisk nytilsatte i en bedrift. Når man går til en ny jobb vil man i de fleste tilfeller ikke ha alle forutsetninger for å løse de nye arbeidsoppgavene, men man er motivert til å gå i gang med jobben.
Kompetansenivå 2 er det mest krevende nivået å lede for enhver leder. Her mangler medarbeideren både kunnskapene og viljen til å løse arbeidsoppgavene. Årsakene til dette kan være mange og sammensatte.
På kompetansenivå 3 står lederen
overfor en medarbeider som har den nødvendige kunnskapen og arbeids-
erfaringen for å løse arbeidsoppgavene, men mangler motivasjonen. Årsakene til dette kan være mange. Typiske eksempler på dette er medarbeidere som har gått lei av ensidige arbeidsoppgaver. Eller har arbeidet så hardt at de har møtt veggen og blitt utbrent.
På kompetansenivå 4. På dette nivået har medarbeiderne både kunnskapen og motivasjonen for å løse oppgavene. De er motiverte og selvgående for å gjøre
jobben sin.
På hvilke områder trenger du å forbedre deg?
Hvordan kan du inspirere og motivere andre mot et felles mål?
Hva slags evner er nødvendige for å bygge opp et team med engasjerte medarbeidere som arbeider godt sammen?
Hvordan kan du utvikle selvtilliten som kreves for å lede andre?
Hvordan kan du skape større glede og engasjement blant dine medarbeidere?
Kay Ellingsen