Sosial loffing

image

Sosial loffing, det at folk yter mindre i grupper enn de ville gjort individuelt. Franskmannen Max Ringelmann var den første som beskrev fenomenet. Han viste at folk som trakk tau mot hverandre trakk mindre hardt i gruppe enn når de var alene.

Denne reduksjonen økte etter hvert som antallet i gruppen økte. En forklaring på dette kunne være at folk i gruppe ikke klarte å synkronisere sin innsats, slik at totalkraften til gruppen ble mindre enn summen av hvert individs totalkraft. Senere forskning viste imidlertid at en slik koordineringshypotese ikke var korrekt; mer sannsynlig var det at motivasjonelle forhold kunne spille inn.

Det var den amerikanske sosialpsykologen Bibb Latane som innførte begrepet «sosial loffing». Han studerte hvordan folk utfolder energi individuelt vs. i grupper, og viste eksempelvis at folk som roper så høyt de kan roper høyere alene enn om de tror de roper sammen med en annen. Her så man altså en effekt tilsvarende Ringelmanns, men uten at koordinering kunne være forklaringen.

Latane foreslo at diffusjon av ansvar kunne være en mulig årsak til fenomenet. I individuelt arbeid har man en større ansvarsfølelse for resultatet enn om man jobber i grupper. I gruppearbeid oppfatter den enkelte at egen innsats ikke har så stor betydning for samlet gruppeprestasjon. En faktor som i tråd med dette påvirker tendensen til å loffe, er identifiserbarhet: Individets innsats i en gruppeaktivitet påvirkes av om andre observerer eller evaluerer deres innsats.

Sosial loffing er tilsynelatende det motsatte av sosial fasilitering:
Sosial fasilitering, det at andres tilstedeværelse kan fasilitere (fremme, lette) prestasjon. For eksempel vil idrettsfolk gjerne prestere bedre i gruppe enn alene. I nyere tid har særlig sosialpsykologen Robert Zajonc studert fenomenet. Zajonc mente at sosial fasilitering inntreffer fordi andres nærvær gir en aktivering (arousal), noe som vil fasilitere handlinger som er godt innlærte.

Men av samme grunn vil handlinger som ikke er så godt innlærte, hemmes av andres nærvær.

Kay Ellingsen 🍒

Om kayelling

Jeg har vært så heldig å kunne omstilt og utviklet en kundemasse på 20.000 personer i 1.200 bedrifter. Dette har gjort at jeg kanskje er en av de mest erfarne “utviklere” i skandinavia innen vekst. Jeg er serifisert som hypnoterapeut og er også medlem hos Dansk Hypnose Fælles Forbund. Forfatter av fagbøker innen salg, service og prestasjonsledelse (Situasjonsbestemt ledelse); Bestselgerens 24 ferdigheter, 2012 Bestselgerens kommunikasjon, 2012 Prestasjonsledelse av Bestselgeren, 2012 Bestselgerens verktøykasse, 2012 Hypnoterapeut og NLP Master Practitioner – 4 årig utviklingsprogram med ferdighetstrening med utvikling av 1.800 personer over 5 år. Ref.; Norges Beste Rekrutterer og FAFO rapport-forskning. Sertifisert til å anvende en rekke person- og teamrollekonsepter bl.a. Management Strategies. Har utarbeidet atferdsanalyser innen: Realasjonsanalyse, Teamanalyse og Lederstiler. Kay arbeider i dag som fagansvarlig rådgiver/terapeut og coach med “laserfokus” på headhunting, lederutvikling, salg og servicekvalitet. Han har over 20 års erfaring (17 000 timer) fra forbedrings-prosesser i næringslivet og er spesialist på adferdspsykologi og utvikling av mennesker. Dokumenterer topp resultater på salg, service og lederutvikling. Flere av Kay‘s kunder har doblet-tredoblet sin omsetning og blitt Gasellebedrifter. Han er kjent for å kvalitetssikre utviklingsprosesser. Kay sine bøker er blitt godkjent fra Høgskolen med totalt 30 studiepoeng. Han er også vært inne som faglærer på Markedshøgskolen innen Personlig salg og Relasjonsledelse. Bestselgerseien 1-4 er også nå blitt brukt som dokumentasjon innen salg og servicekvalitet og blitt ISO godkjent gjennom bedriften SKANEM Bestselgerskolen.no fra Nordic Business Academy blir lansert som den første fagskole/nettskole med digitale lærere med høy faglig kunnskap og bransje erfaring.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s